• Školská olympiáda ľudských práv

          • Posledný deň pred vianočnými prázdninami patrí tradične olympiáde ľudských práv.

            10. decembra 1948 bola v Paríži Valným zhromaždením OSN prijatá Všeobecná deklarácia ľudských práv. Po ukončení druhej svetovej vojny sa členské štáty OSN zaviazali, že sa budú usilovať o všeobecné uznávanie a zachovávanie základných ľudských práv a slobôd. Dôstojnosť, rovné  a  neodňateľné práva pre všetkých ľudí  sú základným predpokladom slobody, spravodlivosti, demokracie a mieru vo svete. Všetko podstatné o ľudských právach sme sa dozvedeli z PPP. Potom sme si svoje hlavičky potrápili v teste a svoje ručičky v druhej časti olympiády, ktorou  bola kresba nami zvoleného ľubovoľného práva. Darilo sa nám nasledovne:

            V 1.kategórií (1. a 2. ročník)

             1.miesto obsadil Marek Štetiar

             2. miesto získala Nina Perinová

             3. miesto patrí Filipovi Mackovi.

             

            V 2. kategórií (3. a 4.ročník)

             1. miesto obsadila Zara Jančiová

             2. miesto  získali dve žiačky Ema Stachová a Viktória Gendiarová

             3. miesto si taktiež delili dvaja žiaci a to Laura Koščelniaková a Oliver Krč-Konečný

            Oceneným srdečne blahoželáme a všetkým ostatným želáme veľa šťastia v budúcom školskom kole olympiády ľudských práv 2023/24.

             

          • Triedne vianočné besiedky

          • Na stromčeku sviečka svieti,
            pokoj, šťastie nech k Vám letí.
            A keď rozžiaria sa Vaše tváre,
            by hojnosti ste mali stále.

            My sme tej hojnosti teda mali. Aj keď tohtoročné besiedky boli o čosi iné a pre zúriacu chrípku sme nemohli byť všetci škole, náš posledný deň pred vianočnými prázdninami sme si pekne užili. Od rána chodbou zneli koledy, ktoré sme si počas dňa pospevovali. Hrali sme sa rôzne hry a samozrejme sme sa tešili na darčeky od spolužiakov. Pochutnávali sme si na vianočnom pečive a rôznych sladkostiach. Zaželali sme si pekné sviatky a spokojní odchádzali na prázdniny.

          • Jasličková pobožnosť

          • Vianoce sú najkrajšie sviatky roka, hlavne pre deti. Tie naše nacvičili krásny program, ktorý začal príchodom zvieratiek lesa, ktoré sa tešili na Vianoce. Potom deti vytvorili čarovnú vianočnú atmosféru narodením božieho syna. Pozdravy nám priniesli aj koledníci. Celý program bol spestrený krásnymi piesňami.

          • Mikuláš na zámku

          • Svätý Mikuláš v sprievode anjela a čerta zavítal aj tento rok na Bojnický zámok.

            Naši malí žiaci sa s ním mohli stretnúť na záver prehliadky zimného okruhu zámku v majestátnej Huňadyho sále. 

          • „Úvodná Eko prednáška pred zberom elektroodpadu“

          • Spoločnosť SEWA, ktorá pôsobí v oblasti zberu elektroodpadu, žiakov za vyzbieraný odpad pravidelne odmeňuje športovými potrebami. Tento rok sa do projektu zapojila aj naša škola. Žiaci 1. a 2. ročníka sa zúčastnili zaujímavej prednášky,  na ktorej sa dozvedeli ako triediť odpad a Šmudla im ukázala špeciálne nádoby na použité baterky. Takáto nádoba bude onedlho zdobiť aj chodbu našej školy. Pevne veríme, že ju čo najskôr naplníme, aby baterky neznepríjemňovali život zvieratkám a našej prírode.

          • Mikuláš a strom želaní

          • Mikuláš robí radosť deťom po celom svete. V každej krajine však tento sviatok slávia inak. Fínom pomáhajú škriatkovia, v Poľsku chodí Mikolaj, Mikuláš vo Francúzsku chodí so somárikom a v Rakúsku chodí Mikuláš v sprievode anjela a svojej strašidelnej verzie Krampusa.

            Aj my sme chceli robiť radosť, tak sme vytvorili strom želaní. 

             

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Aj tento rok naplnili naši žiaci s rodičmi krabicu od topánok láskou. Veríme, že vďaka nim budú mať osamalí seniori krajšie vianočné sviatky. Ďakujeme rodičom, že sa zapojili  do akcie.

          • Výtvarná súťaž „ O Zlatú Hviezdičku“

          • V Betleheme svetlá svietia,
            prečo v slame leží dieťa?
            Ako na nás hľadí milo...
            Vieš prečo sa narodilo?

            Aby svetu ukázalo,
            že lásky je ešte málo,
            že všetko sa nedá kúpiť,
            že dobráci nie sú hlúpi,
            že tie najvzácnejšie veci,
            priniesli si na svet všetci...

            A my všetci tomuto veľmi dobre rozumieme. Preto sme sa s radosťou zapojili do výtvarnej súťaže, ktorú vyhlásila obec Nitrianske Pravno, v spolupráci s Regionálnym kultúrnym centrom v Prievidzi „o Zlatú hviezdičku“. Našou úlohou bolo nakresliť, či namaľovať Betlehem, miesto narodenia Ježiška. A keďže sa všetci na Ježiška veľmi tešíme, tak sme aj Betlehemy a jeho samotného, čo najkrajšie zobrazili podľa našich predstáv a veríme, že sa tieto vianočné práce zapáčia aj porote.