• Deň svätého Valentína

          • Sviatok svätého Valentína pochádza z Británie, kde vznikol koncom 14. storočia v Anglicku, postupne sa obyčaje rozšírili aj do iných krajín. Je to deň zaľúbených ale aj priateľstva. Aj v našej škole sme vyrábali valentínky, ktorými sme obdarovali svojich najlepších kamarátov.

          • Oznam!

          • Oznámenie o prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu z dôvodu zvýšeného výskytu chrípkových ochorení.

            Riaditeľstvo základnej školy  Opatovce nad Nitrou 509 oznamuje rodičom a zákonným zástupcom  žiakov, že v dňoch od 6.2.2024 (utorok) do 9.2.2024 (piatok) sú z dôvodu zvýšenej chorobnosti a odporúčaní Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bojniciach vyhlásené pre  žiakov základnej školy chrípkové prázdniny.

            Nástup žiakov do ZŠ bude 12.2.2024 (pondelok).

             

          • „Lidice 2024“

          • Medzinárodná detská výstava Lidice bola založená v roku 1967 k ucteniu si pamiatky detských obetí obce Lidice, zavraždených nemeckými nacistami a všetkých ostatných detí, ktoré zahynuli vo vojenských konfliktoch. Pôvodne národná výstava sa postupne stala medzinárodnou a veľmi dobre známou výstavou detských výtvarných prác medzi deťmi a učiteľmi na celom svete. V posledných rokoch na výstavu detských prác prichádza pravidelne okolo 25 000 kvalitných výtvarných diel nielen z Čiech a Slovenska, ale aj z ďalších 70 až 80 štátov sveta. Najlepším prácam sa udeľuje medaila „Lidická růže“ a ostatným oceneným prácam Čestné uznanie. Každý rok sa téma výstavy mení. Pre už v poradí 52. ročník výstavy bola zvolená téma: Karavána. Karavána v nás evokuje myšlienky na cestovanie, dobrodružstvo, slobodu a nezávislosť. Taktiež nám môže pripomínať život kočovníkov, ktorí sa presúvajú z miesta na miesto a žijú v stálom kontakte s prírodou. Podtémy súťaže ako „Pošta“ a „Komunikácia“ úzko súvisia a poukazujú na dôležitosť doručovania správ, komunikáciu medzi ľuďmi a cestovanie ako spôsob objavovania sveta.

          • Prevzatie ocenení v CVČ Prievidza

          • Dňa 31.1.2024 v centre voľného času Prievidza prebehlo slávnostné vyhodnotenie nultého ročníka okresnej výtvarnej súťaže „Prievidza, toto je moje mesto“. Na slávnostnom vyhodnotení bolo udelených 32 cien v štyroch kategóriách. Naším žiakom sa mimoriadne darilo.

            V druhej kategórii v téme: „Prievidza v praveku“ obsadila Vivien Kňažková 2.miesto .                              V druhej kategórii v téme: „Moje obľúbené miesto v Prievidzi“ získali čestné uznanie súrodenci Janka a Igor Kotríkovi.                                                                                                                                                             V druhej kategórii v téme: „Prievidza v budúcnosti“ obsadil Marek Štetiar 1. miesto.                                                 V tretej kategórii v téme: Prievidza v praveku“ získali sestry Lujza a Šarlota Bittarové druhé miesto.           V téme: „Moje obľúbené miesto v Prievidzi“ sme získali čestné uznanie za spracovanie športovej tematiky. Jedná sa o práce Lujzy Bittarovej, Adama Čechu a Sebastiána Bránika. Naším žiakom ceny odovzdával riaditeľ centra voľného času v Prievidzi PhDr. Dárius Štrba a vedúca výtvarného oddelenia Mgr. Vladimíra Teslíková. Všetkým oceneným ešte raz blahoželáme a želáme veľa podobných výtvarných úspechov.

          • Karneval, hurá...!

          • Pozor, pozor, práve dnes začína sa veľký ples.

            Berte masky je tu bál fašiangový karneval.

            Za oknami smiech a tanec fašiangový harmatanec.

            Poskrývaní za maskami, nespoznajú seba samých.

            Veľkí, malí, pekne v rade predstavia sa v promenáde.

            Február je tradične mesiacom karnevalov a zábav. Fašiangy, symbol veselosti, zábavy a hodovania, sú v redukovanej podobe takmer vo všetkých regiónoch Slovenska i dnes. Každoročne patrí karnevalu jeden z fašiangových dní aj v našej škole. Deti sa naň veľmi tešia celé týždne a úporne rozmýšľajú, akú masku si tento rok zvolia. No a tento rok bol tým štastným dňom 31. január, ktorý bol symbolom aj polročného vysvedčenia. Krásna výzdoba už niekoľko dní avizovala, že tohoročný karneval bude v plnej paráde. A veru aj bol. Naši žiaci od prváčikov až po štvrtákov sa nevedeli dočkať vysvedčenia a potom hurá na karneval. Hneď po prebratí zaslúžených známok sa začal pravý karnevalový ošial spojený s obliekaním, maľovaním a upravovaním karnevalových masiek od výmyslu sveta. Celý vestibul sa premenil na čarovnú rozprávku, v ktorej rozprávkové a mytologické bytosti v podobe upírov, ale aj nežných princezien, motýlov, indiánov, športovcov, bojovníkov prevzali svoju "moc". Radosť bolo pozerať sa. Karnevalovým maskám nechýbala kreativita ani originalita, pestrosť farieb a využitie rôznych materiálov pri ich zhotovovaní. Pri predstavovaní nám niektorí žiaci prezradili, že výroba ich masiek bola náročnejšia, pretože trvala aj niekoľko dní. Preto sa chceme poďakovat rodičom i starým rodičom za ich spoluprácu. Vo vestibule školy bolo skutočne veselo. Zabávali sa a  striedali tanečné kolá, "masky" tancovali, predvádzali sa, súťažili a spievali. Porota mala najťažšiu úlohu a nakoniec odmenila tie najkreatívnejšie masky vecnými cenami, no a ostatní dostali tiež  ceny a sladkosť. 

             

          • VŠETKOVEDKO

          • VŠETKOVEDKO 2023 VÝSLEDKY SÚŤAŽE

            VŠETKOVEDKO je celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov 1. – 4. ročníka základných škôl. Obsahuje otázky zo všetkých oblastí, s ktorými sa žiaci doteraz stretli - prvouka, vlastiveda, prírodoveda, slovenský jazyk a literatúra, matematika, anglický jazyk, informatická, dopravná, hudobná a výtvarná výchova.  Najlepší získali titul Všetkovedko, ostatní si odnášajú titul Všetkovedkov učeň.

            Súťažilo sa 28. novembra 2023.

            VŠETKOVEDKO 1

            Titul Všetkovedko sa podarilo získať : Adelke Pecháčovej - 1.miesto, Hanke Okresovej - 3.miesto, Tamarke jančiovej - 1.miesto, Nikolaskovi Nedeljakovi- 3.miesto.

            VŠETKOVEDKO 2

            Titul Všetkovedko sa podarilo získať : Táničke Minichovej - 23.miesto, Samkovi Lemešovi - 23.miesto

            Titul Všetkovedko učeň získali: Viktória Belková - 105.miesto, Dianka Čičmancová - 44.miesto,  Sofinka Adámiková - 58.miesto

            VŠETKOVEDKO 3

            Titul Všetkovedko sa podarilo získať. Marekovi Štetiarovi - 41.miesto

            Všetci súťažiaci si odniesli domov krásne diplomy, ceruzu od Talentídy a víťazní Všetkovedkovia k tomu aj vecné ceny od organizátora súťaže Talentída, n. o., Bratislava.

            Všetkým srdečne blahoželáme.