• Vianočné dopoludnie

          • Tisíce drobných hviezdičiek žiari na konári,
            do uzla vianočných pesničiek vplieta sa tisíc prianí.
            Dajme si pod stromček úsmev, čo slzy stiera a rany hojí,
            kus dobrej vôle, súcitu, veď to všetko tak málo stojí.

            A naozaj náš posledný deň školského vyučovania v starom roku nás stál málo. Snažili sme sa ho tráviť hrou, s milým úsmevom na tvári a hlavne bez hádok. Zabavili sme sa pri rôznych spoločenských hrách, zaspievali  si vianočné koledy, pochutnali sme si na voňavom punči, ktorý bol výnimočný. No a hlavne, sme sa všetci tešili na darčeky, ktorých sme sa už od rána nevedeli dočkať. Vyšantení a spokojní sme si zaželali príjemné sviatky s rodinami, na ktoré sa už taktiež veľmi tešíme. Zároveň však všetci pevne veríme, že v novom roku sa  opäť stretneme v našej útulnej školičke oddýchnutí, zdraví a nabudení do ďalších potrebných vedomostí, ktoré v škole získavame.

          • Školské kolo : „ Olympiáda ľudských práv“.

          • U malých detí je právo najdôležitejšie,
            lebo deti sú krehké, malé a najzraniteľnejšie.

            Máme veľa druhov práv ,
            ešte viac ako má pier v chvoste páv.

            A naozaj naše práva aj poznáme. Vieme, že 10. december je Dňom ľudských práv, počas ktorého oslavujeme výročie prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv v roku 1948.Tento deň je príležitosťou pripomenúť si, že ľudské práva sú univerzálne, nedeliteľné, neodňateľné, vzájomne závislé a prepojené. Ich podpora a ochrana je zásadná pre zachovanie ľudskej dôstojnosti, avšak skutočné rešpektovanie a dodržiavanie ľudských práv je nevyhnutné aj pre mier, demokraciu a udržateľný rozvoj. Všetko potrebné k olympiáde ľudských práv sme sa dozvedeli s prezentácie.  Potom  nás čakal test, na ktorom sme si trocha potrápili hlavičky a kresbou na vybrané ľudské právo sme test doplnili. Darilo sa nám veľmi dobre.

            V 1. kategórii (ročník 1. a 2. ) sme sa umiestnili nasledovne:

            1. miesto získal Matej Šorman (2. ročník)
            2. miesto patrí  Tamare Jančiovej (1. ročník)
            3. miesto obsadili Roman Lenhardt (2. ročník) a Šarlota Bittarová (1. ročník)

            V 2.  kategórii (ročník 3. a 4.) sa nám taktiež dobre darilo:

            1. miesto získala Simona Minichová (3. ročník)
            2. miesto patrí Marekovi Štetiarovi (3. ročník)
            3. miesto si delia Igor Kotrík a Peter Benko (4. ročník)

            Víťazom ešte raz gratulujeme a veríme, že vedomosti zo šk. kola Olympiády ľudských práv využijú nielen v ďalšom štúdiu, ale aj v bežnom živote.

             

             

             

          • Jasličková pobožnosť

          • K tradičným podujatiam vianočného obdobia v Opatovciach nad Nitrou neodmysliteľne patrí Jasličková pobožnosť. . Ani tohto roku sa neporušila táto tradícia a spolu sme oslávili čarovné výnimočné a najkrajšie sviatky v roku.  Toto sviatočné popoludnie bolo takou malou hudobnou zastávkou, plnou vianočných kolied a piesní v podaní našich žiakov. 

          • Vianočný koncert

          • Dňa 19.12.2023 nás navštívili žiaci ZUŠ Bojnice. Predstavili sa spevom a hrou na rôznych hudobných nástrojoch. Väčšina učinkujúcich sú naši bývali a súčasní žiaci. Bol to pre nás veľký kultúrny zážitok. Ďakujeme.

          • Vianočná tržnica

          • Predvianočnú atmosféru vytvorila aj vianočná tržnica, kde sa predávali krásne výrobky detí a ich rodičov na vianočné obdobie. O zábavu sa postarali deti a učinkujúci svojimi krásnymi vystúpeniami. Zisk z predaja využijeme na zakúpenie edukačných pomôcok pre deti ZŠ. Ďakujeme. 

          • Lucia

          • Najznámejšia ľudová múdrosť hovorí: „Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc.“ Ľudia zvyknú robiť rôzne úkony, ktoré majú chrániť ich majetok, zdravie a lásku. Aj dnes ešte môžeme na vidieku večer na Luciu stretnúť dievčatá zahalené v bielych plachtách a s husacím pierkom v ruke, ktorým z vás symbolicky zmietnu zlé sily. Chlapci zasa chodievajú po domoch s reťazou vinšovať hojnosť hospodáreniu a domáci ich obdarujú slaninkou alebo drobným peniazom. Mládenci si od Lucie do Štedrého dňa vyrábali drevený stolček, avšak bez použitia klincov, a na polnočnej omši sa na neho postavili. Potom uvideli všetky bosorky v dedine. Zachrániť pred nimi sa mohli tak, že keď utekali, sypali za seba mak.Na Luciu treba jesť pre zdravie cesnak a cibuľu a dom sa pokropí svätenou vodou na ochranu pred zlými silami. Tento deň sa nesmie do domu pustiť cudzia žena, a tiež by sa nemalo nič darovať či požičiavať, nesmelo sa šiť, ani priasť. Na Luciu, podobne ako na Barboru, si dievčatá dávali do vázy čerešňové alebo jabloňové vetvičky, a pokiaľ do Štedrého dňa vykvitli, zaručene ich stretla láska.

            Podobné zvyky nám predstavili naši škôlkari, a povymetali všetky kúty v našej škole. Ďakujeme.

          • Vianočné čítanie

          • V pondelok 11.12.2023 sme navštívili knižnicu v Bojniciach, kde nám pani Lenka predstavila krásnu vianočnú knihu Snehuliak Kýchalko, za krásne rozprávanie sme pre knižnicu vyrobili kreatívne ozdoby na vianočný stromček. 

          • O Zlatú Hviezdičku

          • Ty Ježiško si z neba prišiel ku nám dolu,  kde je tak veľa žalosti a bôľu.              Vystri svoje rúčky, požehnaj nás milo,  aby každé srdce len pre Teba bilo.

             

            A naše srdiečka v týchto dňoch skutočne bijú iba pre Ježiška. S radosťou sme sa znovu aj tento rok zapojili do obľúbenej výtvarnej súťaže v tvorbe Betlehemov, ktorú každoročne pre nás pripravuje Obecný úrad v Nitrianskom Pravne. Veríme, že naše práce porotu potešia a uspejeme v silnej konkurencii žiakov iných škôl nášho okresu.

             

          • Divadlo NAtraKY

          • Dňa 7.12.2023 sme videli krásne predstavenie v podaní divadelného súboru NAtraKY. Prostredníctvom rozprávky o Guľkovi Bombuľkovi sme sa dozvedeli, aké je priateľstvo dôležité. Ďakujeme.

          • Mikuláš na zámku

          • 5.12.2023 Bojnický zámok navštívil Mikuláš so svojimi pomocníkmi. Spolu s deťmi našej školy sme sa išli presvedčiť. Gróf Pálfi nás previedol miestnosťami, ktoré boli krásne vianočne vyzdobené a na konci našej prehliadky sme sa stretli s Mikulášom. Tešíme sa z balíčkov, ktoré sme dostali. 

          • Gratulácia k úspechu vo výtvarnej súťaži „Prievidza, toto je moje mesto“.

          • Nedávno sme sa zapojili do súťaže „Toto je moje mesto“, ktorú vyhlásilo CVČ v Prievidzi. Naši malí umelci zaujali porotu a získali niekoľko ocenení.                                                                                                  V II. Kategórii v téme: „Prievidza v praveku“ obsadila Vivien Kňažková krásne 3. miesto.

            V tejto kategórii v téme: „ Moje obľúbené miesto v Prievidzi“ získali súrodenci Janka a Igor Kotríkovi čestné uznanie poroty.    

            V rovnakej kategórii v tretej téme: „ Prievidza v budúcnosti“ získal 1. miesto Marek Štetiar a stal sa víťazom.     

            V tretej kategórii v téme : „ Prievidza v praveku“ sa na 2. mieste umiestnili sestry Šarlotka a Lujza Bittarové.

             V téme : „ Moje obľúbené miesto v Prievidzi“ naša škola ZŠ Opatovce nad Nitrou získala čestné uznanie poroty za spracovanie športovej tematiky. Víťazom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu  našej školy.

             

             

          • Úspech v krajskom kole šampionátu WocaBee

          • Naši úspešní tretiaci postúpili z okresného kola do krajského z pekného 2. miesta. V krajskom kole vôbec nesklamali a získali pekné 6. miesto s 1716 bodmi na žiaka. Počas súťažných dní sa veľmi veľa naučili, ale aj spolu spolupracovali a navzájom sa povzbudzovali v učení. Veríme, budú naďalej pokračovať v takejto spolupráci a takto úspešne reprezentovať našu školu. Ešte raz ďakujeme.

          • Krabičky plné lásky

          • Aj tento rok v tento predvianočný čas sme sa zapojili do krásnej a zmysluplnej akcie KRABIČKA PLNÁ LÁSKY. Veríme, že potešíme i tieto Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci nás aj ich! Naplnili sme krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia osamelých seniorov. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto do krabice sme nezabudli vložiť aj kúsok svojho srdca! Ďakujeme z celého srdca rodičom naších detí, že nám prispeli krásnymi krabičkami. 

          • Pracovné vyučovanie

          • Jeden, dva, tri, štyri, päť,  čo dnes bude na obed? Koláčiky napečené,  čokoládou oblievané.

            A veru tak tomu bolo. Naši tretiaci a štvrtáci si svoje kuchárske zručnosti zdokonaľovali na hodinách pracovného vyučovania, kde pilne krájali, spájali piškóty s ovocím a hlavne tu všade voňala lahodná čokoláda. Na vydarených jedno hubkách si pochutnali nielen samotní cukrári, ale aj ich spolužiaci a pedagogickí pracovníci.