• ŠVP Demänová

          • „ Príroda je jediná kniha, ktorá na všetkých stránkach ponúka zaujímavý obsah.“

                                                                                                                        Johann Wolfgang Goethe

            S jej obsahom sme sa oboznamovali od 24.4. – 28.4. 2023 v najkrajšej a najnavštevovanejšej doline Nízkych Tatier „Demänová“. Nachádza sa medzi vrcholmi Ďumbier (2043m), Krúpová Hoľa (1927m), Chopok (2024m), Dereše (2003m) a Poľana (1889m). Dolina je súčasťou Národného parku Nízke Tatry, kde popri pozoruhodných scenérických, krajinárskych a estetických hodnotách je najcennejší Demänovský kras a Vrbické pleso. Užili sme si krásny týždeň v modernom penzióne Alžbeta, kde sme sa zabávali s Kostičkou, Luhym a Cvrčkou s CK Slniečko. Rôzne ranky nám ošetroval neskutočný Tomáš s veľkým zmyslom pre humor, na ktorého budeme ešte dlho spomínať. Okrem hier, šantenia a plávania vo vode vo vyhriatom bazéne sme navštívili aj Múzeum liptovskej dediny Pribylina: Skanzen Pribylina, v ktorom sme sa odviezli aj v starodávnom vláčiku. Videli sme expozície bývania a spôsobu života rôznych sociálnych vrstiev obyvateľstva Liptova na prelome 19. a  prvej tretine 20. storočia. Bývanie bezzemka, stredného a bohatého roľníka, remeselníka, obecného richtára, dedinskú školu, atď. So svetom zvierat z blízka, sme sa zoznámili posledný deň nášho pobytu v Tatrách v Zoo Kontakt. Hladkali sme kengury, papagáje, zajačikov, ale aj bengálske mačičky. Pozorovali sme levy, medvede a pelikány. Videli sme miniatúrne najznámejšie stavby sveta a dosýta sme sa vyskákali na trampolínach. Cestou domov sme si kúpili chutné syrčeky na salaši Krajinka pri Ružomberku a unavení z poznávania Nízkych Tatier sme sa vrátili šťastne domov s množstvom nezabudnuteľných zážitkov.

          • Deň Zeme

          • Deň Zeme si pripomíname od roku 1970 a iniciátorom jeho vyhlásenia bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia a jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti od cenných darov, ktoré nám poskytuje Zem a ktoré sú vyčerpateľné. Aj naše deti chcú prispieť k záchrane našej planéty a zapojili sa do rôznych aktivít na našej škole.

          • Gratulácia

          • „Znalosť jazykov je bránou k múdrosti“.

                                                                                     Roger Bacon, anglický filozof

            Túto bránu múdrosti úspešne otvorila naša žiačka Dianka Čičmancová na krajskom kole jazykovo – umeleckej súťaži „Jazykový kvet 2023“ v Trenčíne. Táto akreditovaná súťaž v prednese, dramatizácií, poviedkovej tvorbe, hrách a veršoch v rôznych jazykoch sa realizuje postupovým systémom formou jednotlivých kôl. Tohtoročné veľké sito v semifinálovom kole bolo úspešné iba pre jednu žiačku našej školy Dianku Čičmancovú. Dianka nás nesklamala, ale naopak veľmi milo potešila. Na krajskom finále ako najmladšia súťažiaca získala prekrásne 2. miesto. Napriek tomu, že jej postup do celoslovenského finále ušiel iba o vlások, ukázala svoju charizmu a so svojou súperkou Perlou sa skamarátila. Strávili spolu pekný deň, pozreli si súťažiacich rôznych kategórií, navštívili cukráreň, kde si pochutnali na výbornej zmrzline. Dôležité však je, že nadviazali pekné priateľstvo, čo je cieľom takýchto súťaží. Dianke ešte raz gratulujeme k úspešnej reprezentácií a veríme, že sa už dnes teší na „Jazykový kvet 2024“.

          • Deň narcisov

          • Pri pohľade na malý, žltý, voňavý symbol jari si už asi každý z nás automaticky spomenie na jeden z najvýnimočnejších dní – Deň narcisov. Krehkosť kvietku symbolicky pripomína i krehkosť ľudského života, ktorému náhle oznámenie onkologickej diagnózy obráti celý svet naruby. Aj my sme sa s deťmi rozprávali o chorobe, prevencii.

          • Návšteva predškolákov v ZŠ

          • V stredu 5. apríla 2023 sa predškoláci z MŠ vybrali na návštevu k našim prvákom.

            Po prvý krát zasadli do školských lavíc a pozorne sledovali prácu pani učiteľky s deťmi. Prváci im ukázali, čo všetko sa naučili od septembra. Prostredníctvom rozprávkových kamarátov  - troch prasiatok pomohli škôlkarom zažiť ozajstné čítanie, počítanie, rozoznať zvieratká a zacvičiť si. Všetko hravo zvládli a p. učiteľka ich veľmi pochválila, že sú z nich už hotoví prváci. Rozdala  papiere a poprosila ich, aby sa jej podpísali na prvý pracovný list pre budúcich prvákov. Veľmi sa tešila, keď zistila, že sa vedia všetci podpísať. Prežíli spolu s prvákmi radosť ,že si mohli vyskúšať, aké je to byť prvákom - vyskúšať si „školácke učivo“ a sedieť v školskej lavici. Ani sa nenazdali, že učenie je taká zábava.

            Zo školy odchádzali s darčekmi, veselí a s nezabudnuteľnými zážitkami, že aj oni budú budúci školáci. Už teraz sa tešia do školy.

          • Pytagoriáda

          • Dňa 20. 3. 2023 sa konalo okresné kolo v Pytagoriáde. Našu školu úspešne reprezentoval:

            Šimon  Hlinka - 22. miesto v kategórii P3

            Srdečne blahoželáme.

             

          • Slávik Slovenska

          • Dňa 4. apríla 2023 sa naši žiaci premenili na malých spevákov a v tradičnej školskej súťaži Slávik Slovenska predviedli svoje spevácke nadanie. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Prvú kategóriu zastúpili žiaci 1. - 2. ročníka, v druhej kategórii zabojovali žiaci 3. - 4. ročníka. Na výhercov čakali diplomy a odmeny. 

            Umiestnenie v prvej kategórii:

            1.miesto: Dianka Čičmancová (1.roč.)

            2.miesto: Marek Štetiar (2.roč.)

            3.miesto: Peťko Kravčuk (2.roč.), Kajko Lehocký (2.roč.)

             

            Umiestnenie v druhej kategórii:

            1.miesto: Zarka Jančiová (4.roč.)

            2.miesto: Sebastián Lezo (4.roč), Laurika Koščelniaková (4.roč.)

            3.miesto: Igorko Kotrík (3.roč.)

             

            Výhercom srdečne gratulujeme. Všetkým zúčastneným ďakujeme a prajeme veľa radosti zo spevu.