• Planetárium Žiar nad Hronom

          • V otorok 28.11.2023 sme navštívili planetárium v Žiari nad Hronom. Prostredníctvom kamarátov tučniaka a polárneho medveďa Vladimíra sme okrem spoznávania oblohy, objavovali aj zákonitosti striedania svetla a tmy za polárnym kruhom. No a keď pri svojom vedeckom bádaní zostrojili lietajúcu ponorku a len tak mimochodom podniknikli cestu do vesmíru, dozveddeli sme sa veľa aj o vesmíre. Neskôr pomocou modelov sme si všetky informácie zopakovali. Veľa sme sa naučili, ďakujeme.

          • Beseda o záchrane ľudského života

          •  Vo štvrtok 23.11.2023 nás navštívila pani doktorka Mirka Masaryková, ktorá robí v záchrannej službe. Naučila deti ako ošetriť rôzne poranenia. Deti si vyskúšali ošetrenie reznej rany, zlomeniny, rozbitej hlavy, popáleniny, uštipnutie hadom a poranenie oka. Veľmi ich aktivity bavili a veľa sa naučili. Veľká vďaka pani  doktorka.

          • iBobor

          • V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. 

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Naša škola tento ročník mala úspešného riešiteľa v kategórii Drobec Katku Grmanovú. Gratulujeme za výborný výkon.

          • Týždeň vonku

          • Naša škola sa zapojila od 6.11. - 10.11.2023 do výzvy Týždeň vonku! 

            Počas celého týždňa sme učením vonku podporili u detí ich imunitný systém, pohyb a šťastie prostredníctvom hier, behania, skákania, skúmania, objavovania čítali, počítali a hlavne sa učili. Deťom sa aktivity vonku veľmi páčili.

            Aj naďalej sa budeme držať hesla: ŠŤASTNÉ DETSTVO SA DEJE VONKU!

          • Výtvarná súťaž: „Prievidza, toto je moje mesto“.

          •  Dedinka, v ktorej bývame Opatovce nad Nitrou, patrí do okresu Prievidza a keďže pre naše okresné mesto je rok 2023, rokom dvoch výročí, s radosťou sme sa zapojili aj do tejto výtvarnej súťaži. Je to už presne 910 rokov od vystavenia Zoborskej listiny, ktorá bola určená pre kráľa Kolomana, od Opátstva Svätého Hipolita na úpätí Zobora v Nitre. Popisovala majetky spomínaného  kláštora na oboch stranách rieky Nitry. V listine sa prvý krát spomína občina Prievidza.                                                                            Druhé významné výročie popisuje udalosť spred 640 rokov. Vtedy bola poddaná osada s názvom Prievidza povýšená na slobodné kráľovské mesto so svojimi právami a povinnosťami, ktoré spísala a svojou pečaťou stvrdila kráľovná Mária z rodu Anjou.                                                                                     Cieľom tejto výtvarnej súťaže bolo podporiť fantáziu a tvorivosť detí, podporiť ich vzťah k mestu, v ktorom trávia voľný čas, taktiež ich oboznámiť s históriou, ale aj prebudiť v nich predstavivosť a vízie do budúcnosti.                                                                                                                                                           Keďže v Prievidzi navštevujeme rôzne kluby a krúžky, chodíme sem nakupovať a máme predstavy o jej budúcnosti na tieto tri súťažné témy sa nám kreslilo veľmi ľahko.                                                                 1. téma: „Prievidza v praveku“.                                                                                                                             2. téma: „Moje obľúbené miesto v Prievidzi“.                                                                                                                3. téma: „Prievidza v budúcnosti“.

          • „Chutné maľovanie“

          • Chlebík s maslom namažem, už to aj sám dokážem.
            2 uhorky budú očká, paprika je na ústočká.
            Noštek bude z paradajky, všetko spapám na raňajky.
            Banán, jabĺčko, či hruška, na desiatu šup do bruška !
            Bruško vraví mňam, mňam, mňam, vitamíny rád papám.

            My všetci radi papáme vitamíny a taktiež radi kreslíme. Preto sme sa s nadšením zapojili už do 11.
            ročníka výtvarnej súťaže „Chutné maľovanie“. Cieľom súťaže je vyvolávať a podporovať spoluprácu a
            aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako
            súčasti zdravého životného štýlu. Keďže je pre nás zdravý životný štýl dôležitý, témy nás potešili
            a s radosťou sme ich pretvorili na pekné práce. Kreslili sme na tieto súťažné témy: 1. téma: Chlieb,
            pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky. 2. téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov. 3. téma:
            Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek. 4. téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny. 5.
            téma: Cukry, tuky, soľ.

          • Halloween

          • Posledný deň školského vyučovania sa hodiny angličtiny zmenili na Halloween- ské. Priblížili sme si podstatu tohto sviatku. Pozreli sme si peknú prezentáciu, vytvorili sme si strašidelné záložky a trénovali sme strašidelnú slovnú zásobu v aplikácií WocaBee. Samozrejme nemohla chýbať Írska legenda „ O opilcovi Jackovi“, ktorú zo záujmom počúvali naši najmenší žiaci. Na záver sme si pochutnali na Halloween- ských sladkostiach s netradičnými príchuťami. Veď kto by nechcel ochutnať tekvicové lízatko?

          • WocaBee

          • Gratulácia k 2.miestu v Okresnom kole Jazykového WocaBee šampionátu.

            Naša škola sa zapojila do piateho ročníka inovatívnej súťaže pre školy s názvom Jazykový WocaBee šampionát.
            Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok - WocaBee (čít. "vokebí").

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.
            V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
            Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia.
            Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci a slovíčka sa naučia vrátane správnej výslovnosti.
            Aplikácia navyše pracuje s každým žiakom individuálne za pomoci umelej inteligencie a žiaci si ju môžu spustiť na mobile, tablete či počítači.

            Triedy, ktoré súťažili v okresnom kole šampionátu, mohli získať zaujímavé ceny nielen pre seba,
            ale aj pre vyučujúcich a pre našu školu.
            Súťažíme aj o príspevok na modernizáciu škôl v hodnote 6 000 €.Preto nás veľmi teší, že sa našim tretiakom podarilo obsadiť krásne druhé miesto v okresnom kole šampionátu WocaBee 2023. Zároveň žiaci získali predĺženie platnosti WocaBee aplikácie o jeden mesiac naviac, e- certifikát o úspešnom umiestnení sa a takisto aj zľavu 20% na aplikáciu, ktorá im bude uplatnená v budúcom školskom roku 2024/25.Žiakom gratulujeme za úspešnú reprezentáciu školy a rodičom za podporu pri učení sa angličtiny. Zároveň blahoželáme aj Romankovi Lenhardtovi, ktorý takisto obsadil druhé miesto v počte najviac dosiahnutých WocaBee-points (bodov).Tretiakom budeme držať palce v krajskom šampionáte, kde budú súťažiť o veľmi atraktívne ceny.

            Ďakujeme aj ostatným triedam za ich pekné výsledky v okresnom kole.