• Hviezdoslavov Kubín

          • Aj na našej škole každoročne zaznieva umelecké slovo prostredníctvom žiakov, ktorí sa zapoja do Hviezdoslavovho Kubína – najstaršej a najprestížnejšej súťaže umeleckého prednesu slovenskej i svetovej poézie a prózy. Do školského kola sa tento rok zapojilo vyše 47 žiakov , ktorí súťažili v 2 kategóriách. 

            Porota v zložení p. učiteliek  SJL si z úst recitátorov vypočuli pôsobivé prednesy a veľmi pekné ukážky. Mali ťažkú úlohu rozhodnúť a vybrať tých najlepších. Ponúkame ich rozhodnutie a fotogalériu.VÝSLEDKY ŠKOLSKÉHO KOLA HVIEZDOSLAVOVHO KUBÍNA 2022:

            1.kategória - Poézia:

            1. miesto –  Sebastián Lezo, 3.ročník

            2. miesto –  Oliver Krč Konečný, 2.ročník

            3. miesto –  Igor Kotrík, 2.ročník

            2.kategória - Próza:

            1. miesto –  Emma Ohradzanská, 3.ročník

            2. miesto –  Filip Bielik, 4.ročník

            3. miesto – Lilly Ledecká, 4.ročník

          • Oznam

          • Vážení rodičia, milí žiaci, na základe novej vyhlášky ÚVZ SR a aktualizovaného Školského semaforu sa od pondelka 28.02.2022 menia niektoré opatrenia v súvislosti s epidemiologickou situáciou.

            1. RUŠIA SA KARANTÉNY TRIED. Pokiaľ sa objaví žiak s pozitívnym výsledkom testu na Covid, zostáva doma  len tento žiak. Táto izolácia končí po 5 dňoch a pokiaľ žiak nemá príznaky, vracia sa späť do školy. V škole potom po návrate musí povinne nosiť  rúško po dobu 5 dní.

            2. NOSENIE RÚŠOK  v triedach je už len dobrovoľné, v spoločných priestoroch je nosenie rúšok  stále povinné. V triedach musia žiaci nosiť rúško  v tom prípade, pokiaľ sa v ich triede vyskytol pozitívny žiak (ktorý zostal v individuálnej izolácii). V takomto prípade nosia žiaci rúško  po dobu 10 dní.

            3. Zatiaľ naďalej sa budú rodičom žiakov vydávať AG-testy. Naďalej sa odporúča testovať žiakov 2 krát týždenne . Ranný filter pri vstupe do školy zostáva zachovaný. Taktiež dezinfekcia rúk pri vstupe do budovy. Stále platí, že pri neúčasti na vyučovaní v dĺžke najviac 5 dní môže žiaka ospravedlniť rodič. Pri chýbaní 6 a viac dní je už potrebné ospravedlnenie od lekára. Taktiež stále platí, že po návrate žiaka do školy (keď je to viac ako 3 dni ) je potrebné vyhlásenie o bezpríznakovosti.

             

          • Výtvarná súťaž „ Dúha 2021/2022“

          • Kreslím, kreslím maľujem,                                                                                                                                        obrázok Vám hotujem.                                                                                                                                                  Bude na ňom dom i strom,                                                                                                                                   maľujem ho olejom.

            My naozaj veľmi radi maľujeme a kreslíme. Práve preto sme sa zapojili do ďalšej výtvarnej súťaže „Dúha 2021/2022“, ktorú vyhlásilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, spolu s Ľubovnianským osvetovým strediskom v Starej Ľubovni. Inšpirovali nás dve vyhlásené témy:                        1. Nohy mám na zemi a dlaňami sa dotýkam oblohy (strom).                                                                                   2. Obzri sa dozadu (príbehy zo života našich predkov).                                                                                         Naše deti viac zlákala a zaujala prvá téma. Stromy kreslili či maľovali s veľkou radosťou a veríme, že sa budú páčiť aj porote.

          • Medzinárodná výtvarná súťaž Lidice 2022

          • Každý rok sa pravidelne zapájame do Medzinárodnej výtvarnej súťaže, ktorá je zároveň aj výstavou detských prác. Bola založená k úcte padlým, ktorí boli zavraždení nacistami. Pravidelne sa do súťaže zapája 70 až 80 štátov sveta. Porota posudzuje viac ako 25 000 prác. Každý rok sa zvolí unikátna téma. Túto tému vyberá Pamätník Lidice v spolupráci s organizáciou Unesco. V roku 2022 oslávia Lidice 50.výročie Dohody o ochrane svetového a kultúrneho dedičstva. Česká republika sa tak stane miestom, kde sa stretnú múzejníci z celého sveta na Generálnej konferencii ICOM – Medzinárodné rady múzeí. Pre tento jubilejný 50. ročník Medzinárodnej detskej výtvarnej výstavy Lidice 2022 bola zvolená téma „ Múzeum“. Veď vďaka múzeí môžeme spoznávať históriu a rozmanitosť sveta. Deti mohli kresliť aj na tieto podtémy:

            Aké by bolo Vaše vysnívané múzeum?                                                                                                                               

            Čo by ste chceli ukázať ďalším generáciam, alebo ľuďom na opačnom konci sveta?                                             

            Čo by sa stalo, keby exponáty ožili?                                                                                                                                   

            Ako by vyzeralo múzeum Vášho života, alebo Vašej rodiny?                                                                               

            Naše práce, na zaujímavú tému sa nám celkom podarili a veríme, že sa zapáčia aj odbornej porote.                                                                                                                                        

          • Karanténa 2. a 4.ročník

          • Zriaďovateľ ZŠ Opatovce nad Nitrou  so súhlasom RÚVZ Prievidza so sídlom  v Bojniciach prerušuje prezenčné vyučovanie v nasledujúcich triedach:

            2. trieda  a 4. trieda ZŠ Opatovce nad Nitrou  s platnosťou od 11.2. 2022  do 15.2. 2022 vrátane.

             

            Prezenčne začne výuka v stredu 16.2.2022. Bližšie informácie o ďalšej výuke  dostanú žiaci od svojich vyučujúcich. Dôvod:  výskyt pozitívnych osôb na Covid. 

            Na  obdobie nariadenej karantény pre všetkých žiakov platia známe opatrenia:

            •         sledovať svoj zdravotný stav a v prípade objavenia sa príznakov (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) bez meškania telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára,

            •         zostať v domácej izolácii,

            •         zdržať sa sociálnych kontaktov,

            •         zdržať sa akýchkoľvek činností, ktoré si vyžadujú opustiť miesto izolácie,

            •         pred nástupom do školy predložiť tr. uč. písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti, ktoré bude najnovšie na stránke školy. Tieto potvrdenia sa menia.

             

             

          • Karneval

          • Keď sa povie slovo karneval, každý si predstaví škrabošky, kostýmy, klobúky, čapice a iné doplnky. Deti si našli vzor svojej karnevalovej masky v rôznych rozprávkových postavičkách. A tak, v tento deň, nik neostal sám sebou. Každá maska zaujala a pritiahla našu pozornosť. Príjemnú atmosféru, ktorú vytvorili účastníci tohto karnevalu, dotvorila veselá  hudba a tak sa z tejto akcie vytvorila nezabudnuteľná chvíľa. Všetky masky boli odmenené cenou. 

          • Prvé vysvedčenie

          • Naši prváčikovia dnes dostali svoje prvé vysvedčenie, za ich pracovitosť si zaslúžili  výborné hodnotenie. 

          • Karanténa 1. a 3. ročník

          • Zriaďovateľ ZŠ Opatovce nad Nitrou  so súhlasom RÚVZ Prievidza so sídlom  v Bojniciach prerušuje prezenčné vyučovanie v nasledujúcich triedach:

            1. trieda  a 3. trieda ZŠ Opatovce nad Nitrou  s platnosťou od 26.1. 2022  do 30.1. 2022 vrátane.

             

            Prezenčne začne výuka v pondelok 31.1.2022. Bližšie informácie o ďalšej výuke  dostanú žiaci od svojich vyučujúcich. Dôvod:  výskyt pozitívnych osôb na Covid. 

            Na  obdobie nariadenej karantény pre všetkých žiakov platia známe opatrenia:

            • sledovať svoj zdravotný stav a v prípade objavenia sa príznakov (zvýšená telesná teplota, kašeľ, zvracanie, kožná vyrážka, hnačky, náhla strata chuti a čuchu, iný príznak akútnej infekcie dýchacích ciest) bez meškania telefonicky kontaktovať svojho ošetrujúceho lekára,
            • zostať v domácej izolácii,
            • zdržať sa sociálnych kontaktov,
            • zdržať sa akýchkoľvek činností, ktoré si vyžadujú opustiť miesto izolácie,
            • pred nástupom do školy predložiť tr. uč. písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti, ktoré bude najnovšie na stránke školy. Tieto potvrdenia sa menia.

            V nedeľu otestovať žiakov   a nahlásiť triednym učiteľom.

          • Grafický návrh obálky žiackej knižky

          • Tašky vždy nachystané máme,                                                                                                                                pekné knihy do nich dáme.                                                                                                                                          Zošity, pravítka i peračníky,                                                                                                                                               aj nami navrhnuté žiacke knižky.

            Tie naše navrhnuté však do tašiek ešte nevložíme, ale ich s radosťou posielame do výtvarnej súťaže papiernictva Ševt, do ktorej sa vždy radi zapojíme. V tomto školskom roku pre grafický návrh obálky žiackej knižky boli vybraté tri témy:

            1.Moja najlepšia narodeninová oslava                                                                                                                 2. Život na Marse, alebo Ako budeme žiť v budúcnosti                                                                                              3. Téma podľa vlastného výberu

            Nás najviac oslovila práve téma podľa vlastného výberu, pri ktorej sme sa výtvarne poriadne vybláznili.

          • Výtvarná súťaž

          • Ešte som len chlapec malý,                                                                                                                                                      za pár rokov dospelý.                                                                                                                                                 Chcem byť iba požiarnikom,                                                                                                                                                                                                                                                                                         veľmi dobrým odborníkom.                                                                                                                                            Keď budem mať uniformu,                                                                                                                                 ukážem Vám svoju formu.

            Svoju formu si naozaj udržujeme pravidelným cvičením, ale naše výtvarné schopnosti sme využili v tohtoročnej súťaži, ktorú pre nás každý rok vyhlasuje Dobrovoľná požiarna ochrana SR. Téma súťaže „Pomoc hasičov pri pandémií“ sa nám páčila a naše výtvarné diela sa nám naozaj veľmi vydarili. Veríme, že potešia aj odbornú porotu.

          • Poďakovanie

          • Keď čakáme na zázraky,                                                                                                                                                 ale žiadny nechodí,                                                                                                                                                        vtedy sa chce v našom srdci,                                                                                                                                         malý darček narodiť.

            A naozaj tomu bolo tak. Po predĺžených vianočných prázdninách sme už žiadne darčeky neočakávali, pretože Vianoce boli po dlhom čase biele a plné prekvapení. Jedno nás však naozaj čakalo a bolo to prekvapenie priamo od ministra školstva Mgr. Branislava Gröhlinga. Všetky deti, ktoré sme kreslili či maľovali návrh na vianočnú pohľadnicu dostali list s poďakovaním za účasť v súťaži a taktiež peračník s voskovkami, ktorý sme si vymaľovali podľa vlastnej predstavivosti. Za milé darčeky ministrovi školstva ešte raz veľmi pekne ďakujeme.

          • Oznam

          • Výška stravnej jednotky pre žiakov sa od 1.1.2022  mení z 1,08 € na 1,21 €.

          • Návrat do školy

          • Po predĺžených zimných prázdninách sa začne prezenčné vyučovanie v pondelok 10. januára. Od tohto termínu sa zároveň školy budú opäť riadiť takzvaným Školským semaforom. Žiaci prinesú potvrdenie o bezpríznakovosti.

          • Šťastný Nový rok

          • V mene celého kolektívu našej školy Vám všetkým prajeme, aby nový rok bol pre vás niečim špeciálny. Nech je každý nový deň naplnený láskou, zdravím, porozumením a šťastím. Nech máte každú minútu aspoň jeden dôvod pre radosť a urobíte si tak váš svet krajším.

             

          • Školské kolo: Olympiáda ľudských práv

          • Na svete je plno ľudí                                                                                                                                                      a všetkých niečo spája.                                                                                                                                                 Čože je to?                                                                                                                                                                  Predsa naše práva!

            Ľudské práva a práva deti poznajú všetci žiaci našej školy.  Posledný deň školského vyučovania sme sa o právach a povinnostiach dospelých aj deti dozvedeli z prezentácie, po ktorej sme si svoje nadobudnuté vedomosti preverili v školskom kole „Olympiády ľudských práv“. Súťažili sme nielen vo vedomostnom teste, ale aj v kresbe jedného zvoleného práva.

             V kategórii 1. a 2.ročníka sa na 1. mieste umiestnila       Kristína Dodoková

                                                                     2. mieste skončil              Karol  Lehotský

                                                                     3. miesto obsadili            Simona Minichová a Peter Benko

             

            V kategórii 3.a 4. ročníka             1. miesto získala              Lilly Ledecká

                                                                      2. miesto patrí                Petre Baťovej

                                                                      3. miesto si vybojovali   Viktória Gendiarová a Diana Kotríková

            Výhercom srdečne gratulujeme!

          • Predvianočné dopoludnie

          • Biely sneh, na okne kvety mrazivé, všetky deti už túžia po zime. 

            So zimou Vianoce prichádzajú, radosť do detských očí prinášajú. 

            Prežite ich v kruhu blízkych duší, nech láska a spokojnosť zo všetkých srší. 

            Opäť prišiel čas na podobné priania. Celé dopoludnie sme si užívali hry, rozprávali o vianočných tradíciach obdarovali  darčekmi, písali vianočnú poštu, ochutnávali domáce sladké cukrovinky a pili výborný punč.

            Prajeme krásne vianočné sviatky.