• Pytagoriáda

          • Dňa 20. 3. 2023 sa konalo okresné kolo v Pytagoriáde. Našu školu úspešne reprezentoval:

            Šimon  Hlinka - 22. miesto v kategórii P3

            Srdečne blahoželáme.

             

          • Slávik Slovenska

          • Dňa 4. apríla 2023 sa naši žiaci premenili na malých spevákov a v tradičnej školskej súťaži Slávik Slovenska predviedli svoje spevácke nadanie. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Prvú kategóriu zastúpili žiaci 1. - 2. ročníka, v druhej kategórii zabojovali žiaci 3. - 4. ročníka. Na výhercov čakali diplomy a odmeny. 

            Umiestnenie v prvej kategórii:

            1.miesto: Dianka Čičmancová (1.roč.)

            2.miesto: Marek Štetiar (2.roč.)

            3.miesto: Peťko Kravčuk (2.roč.), Kajko Lehocký (2.roč.)

             

            Umiestnenie v druhej kategórii:

            1.miesto: Zarka Jančiová (4.roč.)

            2.miesto: Sebastián Lezo (4.roč), Laurika Koščelniaková (4.roč.)

            3.miesto: Igorko Kotrík (3.roč.)

             

            Výhercom srdečne gratulujeme. Všetkým zúčastneným ďakujeme a prajeme veľa radosti zo spevu.

          • Deň učiteľov

          • Deň učiteľov sa oslavuje v deň narodenia pedagóga Jána Ámosa Komenského, učiteľa národov. Sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu úctu a poďakovanie. Aj v našej škole sa krátkym programom žiaci prihovorili svojim učiteľkám. Ďakujeme.

          • Pán Mrkvička

          • V rámci týždňa slovenských knižníc sme navštívili knižnicu v Bojniciach, kde pre nás pripravili prezentáciu detských kníh, ktoré zaujímavo a vtipne predstavil dramatizovaným čítaním známy Pán Mrkvička. Deťom sa akcia veľmi páčila. 

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Aj na našej škole každoročne zaznieva umelecké slovo prostredníctvom žiakov, ktorí sa zapoja do Hviezdoslavovho Kubína – najstaršej a najprestížnejšej súťaže umeleckého prednesu slovenskej i svetovej poézie a prózy. Do školského kola sa tento rok zapojilo 18 žiakov , ktorí súťažili v 2 kategóriách.  Porota v zložení p. učiteliek si z úst recitátorov vypočula pôsobivé prednesy a veľmi pekné ukážky. Mali ťažkú úlohu rozhodnúť a vybrať tých najlepších. Ponúkame ich rozhodnutie a fotogalériu.

            VÝSLEDKY ŠKOLSKÉHO KOLA HVIEZDOSLAVOVHO KUBÍNA 2023:

            Poézia :1. miesto – neudelené

                         2. miesto – Simonka Minichová 3.r., Igorko Kotrík 3.r

                         3. miesto – Marek Štetiar 2.r., Ria Antolová 4.r.

            Próza :1.miesto – Laurika Koščelniaková 4.r., Zarka Jančiová 4.r.

                        2. miesto – Roderika Rybárová 4.r., Emmka Ohradzanská 4.r.

                        3. miesto - Kajko Lehocký 2.r.

          • Vesmír očami detí 2023

          • Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci s hvezdárňami, okresnými astronomickými kabinetmi, centrami voľného času a regionálnymi osvetovými strediskami vyhlásili už 38.ročník výtvarnej súťaže „Vesmír očami detí 2023“, do ktorej sme sa s radosťou zapojili. Deti s nadšením kreslili ako si oni predstavujú vesmír, čo by tam mohlo žiť, existovať ako sa tam oslavuje a čo  tam vlastne jedia? Svoje detské predstavy vyjadrili krásnymi kresbami. V náročnej konkurencii im želáme veľa šťastia v súťaži.

          • Pracovné vyučovanie

          • Šijem, šijem pomaličky                                                                                                                                                   košieľku i nohavičky                                                                                                                                                 a ty, Macko, ticho seď                                                                                                                                                                     oblečiem ťa hneď!

            Naši štvrtáci síce košieľku a nohavičky nešili, ale s ihlou sa veru poriadne natrápili. Darčeky, ktoré vlastnými rúčkami ušili, istotne potešia srdiečko každej mamičky.

          • Čitateľský oriešok 2023

          • My nielen radi kreslíme, ale aj radi čítame. Preto sme sa zapojili do celoslovenskej výtvarno- čitateľskej súťaže „ Čitateľský oriešok“. Cieľom tejto súťaže je podporiť u žiakov pozitívny vzťah ku knihám. Porozumieť prečítaným textom a rozviť u nich fantáziu vo výtvarnom spracovaní dvoch prečítaných príbehoch. V zábavných úlohach si žiaci s pani učiteľkami slovenčiny precvičili nielen porozumenie, ale aj vnímanie medzipredmetových vzťahov a logického myslenia. Na hodinách výtvarnej výchovy sa stali umelcami, ktorí museli zapojiť svoju fantáziu, aby vytvorili jedno umelecké dielo z dvoch prečítaných príbehov. Príbehy našich žiakov veľmi bavili ako aj zábavné úlohy. Už dnes sa tešíme na budúci ročník čitateľského orieška.

          • Výtvarná súťaž : „Grafický návrh obálky žiackej knižky“

          • Aj v tomto školskom roku sme sa zapojili do našej obľúbenej výtvarnej súťaže o „Grafický návrh obálky žiackej knižky.“ Žiaci mohli vyjadriť svoje pocity a videnie sveta okolo seba v troch súťažných témach:

            1.Ako vidím ideálny svet, život v mieri bez vojen                                                                                                          2.Šetrím prírodu                                                                                                                                                                        3. Téma podľa vlastného výberu                                                                                                                             Všetky naše vydarené návrhy reprezentujú tretiu tému, vlastného výberu. Veríme, že v súťaži naše návrhy uspejú.

             

             

          • Dúha „Celoslovenská súťaž v literárnej a výtvarnej tvorbe 2022 / 2023

          • Ešte pre jarnými prázdninami sme sa zapojili do výtvarnej súťaže „Dúha“, v ktorej sme kreslili na dve témy:

            1. Králi a kráľovné (v histórií, v prírode i vo fantázií)                                                                                                     2. Môj najkrajší sen                                                                                                                                                                Viete ktoré zviera je kráľom? Ktorý kvet je kráľovnou všetkých kvetín? Kto túži byť ako Petra Vlhová? Kto by chcel pracovať na vesmírnej stanici? Kto z nás túži byť v krajine, kde pršia sladkosti? Aj to sú najkrajšie sny našich deti, ktoré výtvarne pretvorili na veľmi pekné a vydarené práce.

          • Valentín v škole

          • Svätý Valentín je patrónom zaľúbených. Je však aj patrónom milujúcich rodičov, priateľov, jednoducho patrónom všetkých, ktorí sa majú radi.

            V našej škole sa 14.2. uskutočnila akcia venovaná tomuto sviatku. Jej cieľom bolo venovať sa priateľskej láske, spolupráci, tolerancii a dôvere medzi sebou. Dozvedeli sme sa ako sa Valentín oslavuje v rôznych krajinách. Nakoniec sme vyrobené valentínky venovali naj kamarátom.

             

          • Divadlo na traky - Rozprávka z mlyna

          • Dňa 6.2.2023 do našej ZŠ zavítalo "Divadlo na traky", ktoré predstavilo deťom príbeh "Rozprávka z mlyna". Deti sa ponorili do príbehu, spoločne s ujom mlynárom a jeho kohútikom Pierkom vyslobodili princeznú Luciu, pričom toho zažili veľa zaujímavého i poučného. A ako to už v rozprávkach býva, všetko sa skončilo šťastne, mlynár sa stihol oženiť a naše deti sa môžu opäť tešiť na nový príbeh.

            Ďakujeme super hercom za ich výkony a skvelé dopoludnie.

          • Karneval

          • Karneval je krásna chvíľa

            muzika tam vyhráva.

            Z dievčatka sa stane

            víla, motýľ, hviezda, púpava.

            Krásna vec sú karnevaly.

            Hrá sa tam aj na bubon.

            A z chlapcov sa stanú králi,

            indiáni, slon.

            No, karneval na môj dušu,

            bol by na nič bez šaša.

            Jaší sa tam, šaša - šušu

            až sa všetci pošašia.

            Keď šašovia ožívajú,

            fašiangy sa začínajú.

            Šašo - Jašo šaškuje,

            s loptičkou žongluje.

            Fašiangy a karnevaly,

            ohlasujú príchod jari.

            A to je kto, to nevie nik.

            Možno iba čarodejník.

            Čáry - máry čaruje,

            všetkých čímsi maskuje.

          • Medzinárodná detská výtvarná výstava Lidice 2023

          • Naša škola sa pravidelne zapája do Medzinárodnej detskej  výtvarnej výstavy LIDICE. Práve ňou si uctievame pamiatku detských obeti z českej obce Lidice, ktoré boli zavraždené nacistami. Zároveň si spomíname na všetky deti, ktoré zahynuli vo vojenských konfliktoch vo svete. Každý rok na výstavu prichádza okolo 25 000 kvalitných prác z celého sveta. Téma súťaže sa pravidelne obmieňa. V tomto šk. roku 2022/23 je to: „Tanec“. Našim žiakom sa veľmi dobre darilo zobraziť tanečníkov v rôznych tanečných štýlov. Čo poviete?

          • Pracovné vyučovanie v 4.triede

          • V škole nikto neplače,                                                                                                                                                      keď robíme koláče.                                                                                                                                                    Jeden s banánom,                                                                                                                                                         druhý čistý.                                                                                                                                                                    A ten tretí taký istý.

            A tak aj bolo. Štvrtáci sa veľmi tešili na deň plný  vlastnoručne vyrobených maškŕt. V rámci hodín pracovného vyučovania si cvičili svoju šikovnosť a kreativitu pri výrobe jednoduchých pochutín vhodných na detské oslavy. V práci sa im veľmi darilo a nielen im, ale aj pedagogickým pracovníkom a ostatným deťom v škole ich nepečené koláčiky veľmi chutili.

          • Ľudový blok tradícii

          • Rodáčka z našej malebnej dedinky, priniesla spolu s kamarátmi ľudové pásmo na tému fašiangy. Pekne sme si zaspievali, zatancovali a veľa sa dozvedeli o zvykoch počas týchto sviatkov.

          • Gratulácia k 3.miestu vo výtvarnej súťaži

          • Ešte pred Vianocami sme sa zapojili do výtvarnej súťaže v kreslení Betlehemov „O Zlatú hviezdičku“. Odborná porota, ktorej predsedom bol starosta obce Nitrianske Pravno Ing. Imrich Gaplovský udelila kolektívu našich žiakov v zložení : Tatiana Minichová, Filip Macko (1.ročník), Lujza Bittarová (2.ročník), Zara jančiová, Viktória Gendiarová, Emma Ohradzanská, Dominik Ako (4.ročník) pekné 3.miesto v okresnej súťaži. Výhercom srdečne blahoželáme a želáme veľa chuti do kreslenia i súťaženia.

          • Školská olympiáda ľudských práv

          • Posledný deň pred vianočnými prázdninami patrí tradične olympiáde ľudských práv.

            10. decembra 1948 bola v Paríži Valným zhromaždením OSN prijatá Všeobecná deklarácia ľudských práv. Po ukončení druhej svetovej vojny sa členské štáty OSN zaviazali, že sa budú usilovať o všeobecné uznávanie a zachovávanie základných ľudských práv a slobôd. Dôstojnosť, rovné  a  neodňateľné práva pre všetkých ľudí  sú základným predpokladom slobody, spravodlivosti, demokracie a mieru vo svete. Všetko podstatné o ľudských právach sme sa dozvedeli z PPP. Potom sme si svoje hlavičky potrápili v teste a svoje ručičky v druhej časti olympiády, ktorou  bola kresba nami zvoleného ľubovoľného práva. Darilo sa nám nasledovne:

            V 1.kategórií (1. a 2. ročník)

             1.miesto obsadil Marek Štetiar

             2. miesto získala Nina Perinová

             3. miesto patrí Filipovi Mackovi.

             

            V 2. kategórií (3. a 4.ročník)

             1. miesto obsadila Zara Jančiová

             2. miesto  získali dve žiačky Ema Stachová a Viktória Gendiarová

             3. miesto si taktiež delili dvaja žiaci a to Laura Koščelniaková a Oliver Krč-Konečný

            Oceneným srdečne blahoželáme a všetkým ostatným želáme veľa šťastia v budúcom školskom kole olympiády ľudských práv 2023/24.

             

          • Triedne vianočné besiedky

          • Na stromčeku sviečka svieti,
            pokoj, šťastie nech k Vám letí.
            A keď rozžiaria sa Vaše tváre,
            by hojnosti ste mali stále.

            My sme tej hojnosti teda mali. Aj keď tohtoročné besiedky boli o čosi iné a pre zúriacu chrípku sme nemohli byť všetci škole, náš posledný deň pred vianočnými prázdninami sme si pekne užili. Od rána chodbou zneli koledy, ktoré sme si počas dňa pospevovali. Hrali sme sa rôzne hry a samozrejme sme sa tešili na darčeky od spolužiakov. Pochutnávali sme si na vianočnom pečive a rôznych sladkostiach. Zaželali sme si pekné sviatky a spokojní odchádzali na prázdniny.