• Maratón čítania

          • Krstnou mamou projektu je humoristka a spisovateľka Oľga Feldkeková. Cieľom podujatia je zapojiť do čítania súčasne čo najväčší počet detí na viacerých mestách Slovenska. Naše deti sa zapojili a svojím čítaním prispeli k rekordu, čítali sme z krásnej knihy Rok dobrých správ od Martina Smatanu, ktorý je tvorca animovaných filmov. Písal v období pandémie, hľadal dobré spravy a doplnil ich nádhernými ilustráciami vytvorenými zo starých látok. 

          • Výtvarná súťaž: „Vesmír očami detí“.

          • Naša Zem je guľatá,                                                                                                                                                    Slniečkom je zaliata.                                                                                                                                                     V noci zasa Mesiac svieti,                                                                                                                                            vidíme aj krásne hviezdy.                                                                                                                                             Poznáme aj planéty,                                                                                                                                                        úplne iné svety.

            A presne takéto úplne iné svety sme nakreslili do súťaže, ktorú Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci s hvezdárňami, Okresnými kabinetmi, Centrami voľného času,  Regionálnymi osvetovými strediskami vyhlasuje každoročne a my sa do nej pravidelne zapájame. Naše práce sa nám veľmi vydarili a téma nás potešila. S radosťou sme kreslili vesmír ako ho vidíme my deti. Veríme, že naše práce sa budú páčiť aj porote a postúpia do celoslovenského kola.

          • Vtáčia návšteva

          • Dnes nás navštívil pán sokoliar zo Žiaru nad Hronom. Predstavil nám širokú škálu operencov, ktorí poslúchali na slovo. Deti si mohli vyskúšať ako sa s nimi pracuje. 

          • Strašiškola

          • Aj tento rok chladný marcový večer sme opäť prežili strašivečer. Naša škola sa zmenila na Rokfort, kde čarodejníci odkliali svojou usilovnosťou našu školu od zlých síl. Prežili sme strašikarneval, strašičítanie, súťaže, hľadanie pani riaditeľky a pyžamovú párty. Po nekonečných zážitkoch spali už v odkliatej škole. 

          • Detská omša

          • 5.3. 2024 sa v našej škole konala svätá omša. Ďakujeme misionárom za krásny program plný piesní a scénok.

             

             

          • Deň svätého Valentína

          • Sviatok svätého Valentína pochádza z Británie, kde vznikol koncom 14. storočia v Anglicku, postupne sa obyčaje rozšírili aj do iných krajín. Je to deň zaľúbených ale aj priateľstva. Aj v našej škole sme vyrábali valentínky, ktorými sme obdarovali svojich najlepších kamarátov.

          • Oznam!

          • Oznámenie o prerušení výchovno-vzdelávacieho procesu z dôvodu zvýšeného výskytu chrípkových ochorení.

            Riaditeľstvo základnej školy  Opatovce nad Nitrou 509 oznamuje rodičom a zákonným zástupcom  žiakov, že v dňoch od 6.2.2024 (utorok) do 9.2.2024 (piatok) sú z dôvodu zvýšenej chorobnosti a odporúčaní Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Bojniciach vyhlásené pre  žiakov základnej školy chrípkové prázdniny.

            Nástup žiakov do ZŠ bude 12.2.2024 (pondelok).

             

          • „Lidice 2024“

          • Medzinárodná detská výstava Lidice bola založená v roku 1967 k ucteniu si pamiatky detských obetí obce Lidice, zavraždených nemeckými nacistami a všetkých ostatných detí, ktoré zahynuli vo vojenských konfliktoch. Pôvodne národná výstava sa postupne stala medzinárodnou a veľmi dobre známou výstavou detských výtvarných prác medzi deťmi a učiteľmi na celom svete. V posledných rokoch na výstavu detských prác prichádza pravidelne okolo 25 000 kvalitných výtvarných diel nielen z Čiech a Slovenska, ale aj z ďalších 70 až 80 štátov sveta. Najlepším prácam sa udeľuje medaila „Lidická růže“ a ostatným oceneným prácam Čestné uznanie. Každý rok sa téma výstavy mení. Pre už v poradí 52. ročník výstavy bola zvolená téma: Karavána. Karavána v nás evokuje myšlienky na cestovanie, dobrodružstvo, slobodu a nezávislosť. Taktiež nám môže pripomínať život kočovníkov, ktorí sa presúvajú z miesta na miesto a žijú v stálom kontakte s prírodou. Podtémy súťaže ako „Pošta“ a „Komunikácia“ úzko súvisia a poukazujú na dôležitosť doručovania správ, komunikáciu medzi ľuďmi a cestovanie ako spôsob objavovania sveta.

          • Prevzatie ocenení v CVČ Prievidza

          • Dňa 31.1.2024 v centre voľného času Prievidza prebehlo slávnostné vyhodnotenie nultého ročníka okresnej výtvarnej súťaže „Prievidza, toto je moje mesto“. Na slávnostnom vyhodnotení bolo udelených 32 cien v štyroch kategóriách. Naším žiakom sa mimoriadne darilo.

            V druhej kategórii v téme: „Prievidza v praveku“ obsadila Vivien Kňažková 2.miesto .                              V druhej kategórii v téme: „Moje obľúbené miesto v Prievidzi“ získali čestné uznanie súrodenci Janka a Igor Kotríkovi.                                                                                                                                                             V druhej kategórii v téme: „Prievidza v budúcnosti“ obsadil Marek Štetiar 1. miesto.                                                 V tretej kategórii v téme: Prievidza v praveku“ získali sestry Lujza a Šarlota Bittarové druhé miesto.           V téme: „Moje obľúbené miesto v Prievidzi“ sme získali čestné uznanie za spracovanie športovej tematiky. Jedná sa o práce Lujzy Bittarovej, Adama Čechu a Sebastiána Bránika. Naším žiakom ceny odovzdával riaditeľ centra voľného času v Prievidzi PhDr. Dárius Štrba a vedúca výtvarného oddelenia Mgr. Vladimíra Teslíková. Všetkým oceneným ešte raz blahoželáme a želáme veľa podobných výtvarných úspechov.

          • Karneval, hurá...!

          • Pozor, pozor, práve dnes začína sa veľký ples.

            Berte masky je tu bál fašiangový karneval.

            Za oknami smiech a tanec fašiangový harmatanec.

            Poskrývaní za maskami, nespoznajú seba samých.

            Veľkí, malí, pekne v rade predstavia sa v promenáde.

            Február je tradične mesiacom karnevalov a zábav. Fašiangy, symbol veselosti, zábavy a hodovania, sú v redukovanej podobe takmer vo všetkých regiónoch Slovenska i dnes. Každoročne patrí karnevalu jeden z fašiangových dní aj v našej škole. Deti sa naň veľmi tešia celé týždne a úporne rozmýšľajú, akú masku si tento rok zvolia. No a tento rok bol tým štastným dňom 31. január, ktorý bol symbolom aj polročného vysvedčenia. Krásna výzdoba už niekoľko dní avizovala, že tohoročný karneval bude v plnej paráde. A veru aj bol. Naši žiaci od prváčikov až po štvrtákov sa nevedeli dočkať vysvedčenia a potom hurá na karneval. Hneď po prebratí zaslúžených známok sa začal pravý karnevalový ošial spojený s obliekaním, maľovaním a upravovaním karnevalových masiek od výmyslu sveta. Celý vestibul sa premenil na čarovnú rozprávku, v ktorej rozprávkové a mytologické bytosti v podobe upírov, ale aj nežných princezien, motýlov, indiánov, športovcov, bojovníkov prevzali svoju "moc". Radosť bolo pozerať sa. Karnevalovým maskám nechýbala kreativita ani originalita, pestrosť farieb a využitie rôznych materiálov pri ich zhotovovaní. Pri predstavovaní nám niektorí žiaci prezradili, že výroba ich masiek bola náročnejšia, pretože trvala aj niekoľko dní. Preto sa chceme poďakovat rodičom i starým rodičom za ich spoluprácu. Vo vestibule školy bolo skutočne veselo. Zabávali sa a  striedali tanečné kolá, "masky" tancovali, predvádzali sa, súťažili a spievali. Porota mala najťažšiu úlohu a nakoniec odmenila tie najkreatívnejšie masky vecnými cenami, no a ostatní dostali tiež  ceny a sladkosť. 

             

          • VŠETKOVEDKO

          • VŠETKOVEDKO 2023 VÝSLEDKY SÚŤAŽE

            VŠETKOVEDKO je celoslovenská vedomostná súťaž pre žiakov 1. – 4. ročníka základných škôl. Obsahuje otázky zo všetkých oblastí, s ktorými sa žiaci doteraz stretli - prvouka, vlastiveda, prírodoveda, slovenský jazyk a literatúra, matematika, anglický jazyk, informatická, dopravná, hudobná a výtvarná výchova.  Najlepší získali titul Všetkovedko, ostatní si odnášajú titul Všetkovedkov učeň.

            Súťažilo sa 28. novembra 2023.

            VŠETKOVEDKO 1

            Titul Všetkovedko sa podarilo získať : Adelke Pecháčovej - 1.miesto, Hanke Okresovej - 3.miesto, Tamarke jančiovej - 1.miesto, Nikolaskovi Nedeljakovi- 3.miesto.

            VŠETKOVEDKO 2

            Titul Všetkovedko sa podarilo získať : Táničke Minichovej - 23.miesto, Samkovi Lemešovi - 23.miesto

            Titul Všetkovedko učeň získali: Viktória Belková - 105.miesto, Dianka Čičmancová - 44.miesto,  Sofinka Adámiková - 58.miesto

            VŠETKOVEDKO 3

            Titul Všetkovedko sa podarilo získať. Marekovi Štetiarovi - 41.miesto

            Všetci súťažiaci si odniesli domov krásne diplomy, ceruzu od Talentídy a víťazní Všetkovedkovia k tomu aj vecné ceny od organizátora súťaže Talentída, n. o., Bratislava.

            Všetkým srdečne blahoželáme.

          • Poďakovanie

          • V decembri 2023 sme sa zapojili do výtvarnej súťaže v tvorbe betlehemov „ O Zlatú hviezdičku“. Napriek tomu, že sme sa v silnej konkurencii neumiestnili na víťazných miestach, by sme sa chceli veľmi pekne poďakovať pánovi starostovi  Ing. Imrichovi Gaplovskému a pracovníkom Obecného úradu v Nitrianskom Pravne za peknú súťaž, ktorá podporuje lásku k umeniu, šírenie duchovných tradícií, zvyšuje estetické povedomie, tvorivosť, motiváciu a rozmanitosť u detí. Zároveň ďakujeme za knižku do šk. knižnice a sladké odmeny, ktorým sme sa veľmi potešili. Želáme veľa zdravia, šťastia a chuti do organizovania budúceho ročníka nami obľúbenej výtvarnej súťaže.                                                            Ešte raz ďakujeme !!!                                                                                                                                                              Žiaci zo ZŠ Opatovce nad Nitrou

          • Vianočné dopoludnie

          • Tisíce drobných hviezdičiek žiari na konári,
            do uzla vianočných pesničiek vplieta sa tisíc prianí.
            Dajme si pod stromček úsmev, čo slzy stiera a rany hojí,
            kus dobrej vôle, súcitu, veď to všetko tak málo stojí.

            A naozaj náš posledný deň školského vyučovania v starom roku nás stál málo. Snažili sme sa ho tráviť hrou, s milým úsmevom na tvári a hlavne bez hádok. Zabavili sme sa pri rôznych spoločenských hrách, zaspievali  si vianočné koledy, pochutnali sme si na voňavom punči, ktorý bol výnimočný. No a hlavne, sme sa všetci tešili na darčeky, ktorých sme sa už od rána nevedeli dočkať. Vyšantení a spokojní sme si zaželali príjemné sviatky s rodinami, na ktoré sa už taktiež veľmi tešíme. Zároveň však všetci pevne veríme, že v novom roku sa  opäť stretneme v našej útulnej školičke oddýchnutí, zdraví a nabudení do ďalších potrebných vedomostí, ktoré v škole získavame.

          • Školské kolo : „ Olympiáda ľudských práv“.

          • U malých detí je právo najdôležitejšie,
            lebo deti sú krehké, malé a najzraniteľnejšie.

            Máme veľa druhov práv ,
            ešte viac ako má pier v chvoste páv.

            A naozaj naše práva aj poznáme. Vieme, že 10. december je Dňom ľudských práv, počas ktorého oslavujeme výročie prijatia Všeobecnej deklarácie ľudských práv v roku 1948.Tento deň je príležitosťou pripomenúť si, že ľudské práva sú univerzálne, nedeliteľné, neodňateľné, vzájomne závislé a prepojené. Ich podpora a ochrana je zásadná pre zachovanie ľudskej dôstojnosti, avšak skutočné rešpektovanie a dodržiavanie ľudských práv je nevyhnutné aj pre mier, demokraciu a udržateľný rozvoj. Všetko potrebné k olympiáde ľudských práv sme sa dozvedeli s prezentácie.  Potom  nás čakal test, na ktorom sme si trocha potrápili hlavičky a kresbou na vybrané ľudské právo sme test doplnili. Darilo sa nám veľmi dobre.

            V 1. kategórii (ročník 1. a 2. ) sme sa umiestnili nasledovne:

            1. miesto získal Matej Šorman (2. ročník)
            2. miesto patrí  Tamare Jančiovej (1. ročník)
            3. miesto obsadili Roman Lenhardt (2. ročník) a Šarlota Bittarová (1. ročník)

            V 2.  kategórii (ročník 3. a 4.) sa nám taktiež dobre darilo:

            1. miesto získala Simona Minichová (3. ročník)
            2. miesto patrí Marekovi Štetiarovi (3. ročník)
            3. miesto si delia Igor Kotrík a Peter Benko (4. ročník)

            Víťazom ešte raz gratulujeme a veríme, že vedomosti zo šk. kola Olympiády ľudských práv využijú nielen v ďalšom štúdiu, ale aj v bežnom živote.

             

             

             

          • Jasličková pobožnosť

          • K tradičným podujatiam vianočného obdobia v Opatovciach nad Nitrou neodmysliteľne patrí Jasličková pobožnosť. . Ani tohto roku sa neporušila táto tradícia a spolu sme oslávili čarovné výnimočné a najkrajšie sviatky v roku.  Toto sviatočné popoludnie bolo takou malou hudobnou zastávkou, plnou vianočných kolied a piesní v podaní našich žiakov.