• Medzinárodný deň oceánov

          • V utorok 6.6.2023 sme si s deťmi pripomenuli Medzinárodný deň oceánov, ktorý sa každoročne oslavuje 8.6.

            Porozprávali sme o tom, čo je oceán, aké oceány máme, aký význam majú oceány pre našu planétu, ale aj pre nás ľudí. 

            Pozreli sme si prezentáciu o živote v oceánoch, ale aj o znečisťovaní, ktoré je stále väčšie a rozsiahlejšie.

            S deťmi sme si nakreslili obrázky čistých a znečistených oceánov a vyrobili si krásne čelenky.

          • Výtvarná súťaž: „Prievidza očami detí“.

          •  Každé dieťa sa narodí ako umelec. Problém je ostať umelcom, keď vyrastie.                                                                                                                                   Picasso

            Veríme, že my tento problém mať nebudeme, pretože do výtvarných súťaží sa veľmi radi zapájame. Bolo tomu tak aj na konci školského roka, keď sme sa s nadšením zapojili do našej poslednej výtvarnej súťaže „Prievidza očami detí“. Keďže naše susedné mesto veľmi dobre poznáme, kreslilo sa nám ľahko. Niektorí si vybrali športové kluby, ktoré navštevujú. Iní typické modré autobusy reprezentujúce SAD Prievidza, letisko či nádherný kostol sv. Bartolomeja. Budeme veľmi radi, ak sa naše práce porote zapáčia.

          • Školský výlet Farma Madonan

          • „Iba tam, kde sa stretávajú deti, existuje reálna šanca na zábavu“.

            A tej si naše deti, ktoré dnes oslavujú svoj sviatok MDD dosýta užili. Okrem kŕmenia zvieratiek, ktoré sú naučené jesť z ruky, hladkania kačičiek či pozorovania ovečiek, ktoré práve pracovník farmy strihal sme zažili veľa pekného. Strieľali sme z luku, púšťali sa na 120 metrov dlhej tubingovej dráhe, skákali sme na mega trampolínach, prekonali Rambo dráhu, hrali sa na ihrisku, alebo sme len tak relaxovali. V krásnom slnečnom počasí sme ochutnali rôzne cukrovinky a nielen unavení, ale aj opálení sme sa v popoludnajších hodinách rozlúčili s farmou „Madonan“ na ktorú sa určite radi znova vrátime. Všetkým pracovníkom farmy a slečnám, ktoré nás sprevádzali ďakujeme za super Deň detí na ich pôde.

          • MDD

          • Medzinárodný deň detí je sviatok detí, ktorý sa oslavuje v mnohých krajinách sveta zvyčajne 1. júna. My sme deťom pod vedením MŠ pripravili zábavné popoludnie už deň pred tým. Spartan group Prievidza pre naše deti pripravil SUPERHRDINSKÚ DETSKÚ PÁRTY. Za splnené športové stanoviská dostali sladkú odmenu.

          • Pracovné vyučovanie a Výtvarná výchova

          • „Loď je najistejšia v prístave, no nie na to ju postavili.“

            My sme sa taktiež snažili svoje loďky postaviť na plávanie a nie na kotvenie v prístave. Podarilo sa nám to na výbornú! Naše plavidlá sa plavili s ľahkosťou a eleganciou, čo je perfektný výsledok každého staviteľa. Loďky prekonali rôzne nástrahy v Opatovskom teplom potoku a po plavbe sme si ich zobrali domov na vylepšenie.

          • Čítajme si ...

          • „Nemiluj knihy, aby si nimi ozdobil svoj príbytok, ale preto, aby si nimi vyzdobil srdce i ducha.“

            A presne o to ide aj nám, preto sa každý rok zapájame do krásnej akcie „Čítajme si“. Hlavným organizátorom tohto podujatia je Linka detskej istoty pri SV pre Unicef a Slovenská asociácia knižníc. V tomto školskom roku čítalo v Bojniciach spolu s nami až 436 deti z Bojníc, Prievidze a okolia. Sme veľmi radi, že sme všetci vrátane prvákov prečítali rôzne dlhé úryvky vybraných diel a mohli sme predviesť svoje čitateľské zručnosti, za ktoré sme boli odmenení cukríkom a záložkou.

             

          • Matematický klokan

          • Najväčšia medzinárodná matematická súťaž na svete. Každoročne sa do nej zapája niekoľko miliónov žiakov na celej zemeguli. Aj naše deti sa zapojili a úspešne riešili zaujímavé úlohy. Gratulujeme!

          • Deň matiek

          • Neexistujú snáď slová, ktoré by vyjadrili lásku medzi matkou a dieťaťom. Mama nám dala život, to najcennejšie, čo máme. Vážme si vzácne a krásne puto, nekonečnú obetavosť a láskavú náruč našich mám. Deň matiek je špeciálnou príležitosťou, kedy môžete poďakovať mame inak, ako v bežný deň. Okrem milých slov a objatia jej darujeme krásny pozdrav od najmilších ľudí - ich deti.

          • Strašiškola

          • Morticia a Gomez Addamsovci žijú spokojne vo svojom sídle so svojimi dvoma deťmi a verným služobníctvom. Gomez často myslí na svojho strateného brata Festera, ktorý pred rokmi odišiel z domu a každý rok organizuje špiritistickú seansu, aby ho kontaktoval. Tento rok sa seansa konala v našej škole. Prišli všetky strašidlá z okolia. Zatancovali si na karnevale, súťažili, privítali hostí, ktorí im čítali strašidelné príbehy. Neskoro večer mali pyžamvú párty a spali v škole. Veľmi pekná seansa, tešíme sa opäť budúci rok.

          • Dnes prváci u predškolákov

          • Predškoláci pred nedávnom navštívili našich prvákov a pozvali ich tiež na návštevu, aby im ukázali čo všetko sa naučili. Predviedli im básničky o písmenkách, ukázali ako vedia cvičiť, tvoriť hudbu pomocou hudobných palíc. Prváci sa tešili, že si môžu ich aktivity vyskúšať. Na koniec vyrobili srdiečka pre mamičky k blížiacemu sa sviatku. Tešíme sa na vás budúci rok.

          • „Vojaci očami detí 2023“

          • Ja som vojak malý,

            s úsmevom na tvári.

            Chcem chrániť krajinu,

            svoju domovinu.

             Nielen ochranu krajiny, ale náročnú prácu vojakov si veľmi dobre uvedomujeme. Preto sa každoročne zapájame do výtvarnej súťaže „Vojaci očami detí“. Snažíme sa v nej vyjadriť vnímanie profesionálnych vojakov, ich prácu, život a plnenie si každodenných úloh a povinností.

          • ŠVP Demänová

          • „ Príroda je jediná kniha, ktorá na všetkých stránkach ponúka zaujímavý obsah.“

                                                                                                                        Johann Wolfgang Goethe

            S jej obsahom sme sa oboznamovali od 24.4. – 28.4. 2023 v najkrajšej a najnavštevovanejšej doline Nízkych Tatier „Demänová“. Nachádza sa medzi vrcholmi Ďumbier (2043m), Krúpová Hoľa (1927m), Chopok (2024m), Dereše (2003m) a Poľana (1889m). Dolina je súčasťou Národného parku Nízke Tatry, kde popri pozoruhodných scenérických, krajinárskych a estetických hodnotách je najcennejší Demänovský kras a Vrbické pleso. Užili sme si krásny týždeň v modernom penzióne Alžbeta, kde sme sa zabávali s Kostičkou, Luhym a Cvrčkou s CK Slniečko. Rôzne ranky nám ošetroval neskutočný Tomáš s veľkým zmyslom pre humor, na ktorého budeme ešte dlho spomínať. Okrem hier, šantenia a plávania vo vode vo vyhriatom bazéne sme navštívili aj Múzeum liptovskej dediny Pribylina: Skanzen Pribylina, v ktorom sme sa odviezli aj v starodávnom vláčiku. Videli sme expozície bývania a spôsobu života rôznych sociálnych vrstiev obyvateľstva Liptova na prelome 19. a  prvej tretine 20. storočia. Bývanie bezzemka, stredného a bohatého roľníka, remeselníka, obecného richtára, dedinskú školu, atď. So svetom zvierat z blízka, sme sa zoznámili posledný deň nášho pobytu v Tatrách v Zoo Kontakt. Hladkali sme kengury, papagáje, zajačikov, ale aj bengálske mačičky. Pozorovali sme levy, medvede a pelikány. Videli sme miniatúrne najznámejšie stavby sveta a dosýta sme sa vyskákali na trampolínach. Cestou domov sme si kúpili chutné syrčeky na salaši Krajinka pri Ružomberku a unavení z poznávania Nízkych Tatier sme sa vrátili šťastne domov s množstvom nezabudnuteľných zážitkov.

          • Deň Zeme

          • Deň Zeme si pripomíname od roku 1970 a iniciátorom jeho vyhlásenia bol environmentálny aktivista, senátor Spojených štátov z Wisconsinu, Gaylord Nelson. Deň Zeme vznikol ako reakcia na rozsiahle poškodzovanie životného prostredia a jeho cieľom je pripomenutie si našej závislosti od cenných darov, ktoré nám poskytuje Zem a ktoré sú vyčerpateľné. Aj naše deti chcú prispieť k záchrane našej planéty a zapojili sa do rôznych aktivít na našej škole.

          • Gratulácia

          • „Znalosť jazykov je bránou k múdrosti“.

                                                                                     Roger Bacon, anglický filozof

            Túto bránu múdrosti úspešne otvorila naša žiačka Dianka Čičmancová na krajskom kole jazykovo – umeleckej súťaži „Jazykový kvet 2023“ v Trenčíne. Táto akreditovaná súťaž v prednese, dramatizácií, poviedkovej tvorbe, hrách a veršoch v rôznych jazykoch sa realizuje postupovým systémom formou jednotlivých kôl. Tohtoročné veľké sito v semifinálovom kole bolo úspešné iba pre jednu žiačku našej školy Dianku Čičmancovú. Dianka nás nesklamala, ale naopak veľmi milo potešila. Na krajskom finále ako najmladšia súťažiaca získala prekrásne 2. miesto. Napriek tomu, že jej postup do celoslovenského finále ušiel iba o vlások, ukázala svoju charizmu a so svojou súperkou Perlou sa skamarátila. Strávili spolu pekný deň, pozreli si súťažiacich rôznych kategórií, navštívili cukráreň, kde si pochutnali na výbornej zmrzline. Dôležité však je, že nadviazali pekné priateľstvo, čo je cieľom takýchto súťaží. Dianke ešte raz gratulujeme k úspešnej reprezentácií a veríme, že sa už dnes teší na „Jazykový kvet 2024“.

          • Deň narcisov

          • Pri pohľade na malý, žltý, voňavý symbol jari si už asi každý z nás automaticky spomenie na jeden z najvýnimočnejších dní – Deň narcisov. Krehkosť kvietku symbolicky pripomína i krehkosť ľudského života, ktorému náhle oznámenie onkologickej diagnózy obráti celý svet naruby. Aj my sme sa s deťmi rozprávali o chorobe, prevencii.

          • Zápis do 1.ročníka

          • ZŠ Opatovce nad Nitrou 509, Vás pozýva na Zápis do 1.ročníka

            13.4.2023 v čase od 13.00 hod do 16.30 hod

            PONÚKAME:

            • príjemné prostredie,
            • modernú a inovatívnu výučbu v zrekonštruovaných priestoroch,
            • triedy vybavené modernou audiovizuálnou technikou,
            • škola rodinného typu s pozitívnou školskou klímou,
            •  individuálny prístup, možnosť rozvíjania nadaných a talentovaných žiakov ako i žiakov so špeciálnymi potrebami,
            • vysoká odbornosť a 100% kvalifikovanosť pedagogických zamestnancov,
            • vyučovanie anglického jazyka už od 1. ročníka,
            • podporu zdravého životného štýlu,
            • vedenie k ľudovým tradíciám,
            • nové športové ihrisko pri ZŠ, bežecká dráha,
            • kvalitný školský klub detí,
            • mimoškolské aktivity:  plávanie,  výlety, divadelné predstavenia, koncerty, škola v prírode, Strašiškola,
            • elokované pracovisko ZUŠ Bojnice
          • Návšteva predškolákov v ZŠ

          • V stredu 5. apríla 2023 sa predškoláci z MŠ vybrali na návštevu k našim prvákom.

            Po prvý krát zasadli do školských lavíc a pozorne sledovali prácu pani učiteľky s deťmi. Prváci im ukázali, čo všetko sa naučili od septembra. Prostredníctvom rozprávkových kamarátov  - troch prasiatok pomohli škôlkarom zažiť ozajstné čítanie, počítanie, rozoznať zvieratká a zacvičiť si. Všetko hravo zvládli a p. učiteľka ich veľmi pochválila, že sú z nich už hotoví prváci. Rozdala  papiere a poprosila ich, aby sa jej podpísali na prvý pracovný list pre budúcich prvákov. Veľmi sa tešila, keď zistila, že sa vedia všetci podpísať. Prežíli spolu s prvákmi radosť ,že si mohli vyskúšať, aké je to byť prvákom - vyskúšať si „školácke učivo“ a sedieť v školskej lavici. Ani sa nenazdali, že učenie je taká zábava.

            Zo školy odchádzali s darčekmi, veselí a s nezabudnuteľnými zážitkami, že aj oni budú budúci školáci. Už teraz sa tešia do školy.