• Vianočný koncert

          • Dňa 19.12.2023 nás navštívili žiaci ZUŠ Bojnice. Predstavili sa spevom a hrou na rôznych hudobných nástrojoch. Väčšina učinkujúcich sú naši bývali a súčasní žiaci. Bol to pre nás veľký kultúrny zážitok. Ďakujeme.

          • Vianočná tržnica

          • Predvianočnú atmosféru vytvorila aj vianočná tržnica, kde sa predávali krásne výrobky detí a ich rodičov na vianočné obdobie. O zábavu sa postarali deti a učinkujúci svojimi krásnymi vystúpeniami. Zisk z predaja využijeme na zakúpenie edukačných pomôcok pre deti ZŠ. Ďakujeme. 

          • Lucia

          • Najznámejšia ľudová múdrosť hovorí: „Od Lucie do Vianoc, každá noc má svoju moc.“ Ľudia zvyknú robiť rôzne úkony, ktoré majú chrániť ich majetok, zdravie a lásku. Aj dnes ešte môžeme na vidieku večer na Luciu stretnúť dievčatá zahalené v bielych plachtách a s husacím pierkom v ruke, ktorým z vás symbolicky zmietnu zlé sily. Chlapci zasa chodievajú po domoch s reťazou vinšovať hojnosť hospodáreniu a domáci ich obdarujú slaninkou alebo drobným peniazom. Mládenci si od Lucie do Štedrého dňa vyrábali drevený stolček, avšak bez použitia klincov, a na polnočnej omši sa na neho postavili. Potom uvideli všetky bosorky v dedine. Zachrániť pred nimi sa mohli tak, že keď utekali, sypali za seba mak.Na Luciu treba jesť pre zdravie cesnak a cibuľu a dom sa pokropí svätenou vodou na ochranu pred zlými silami. Tento deň sa nesmie do domu pustiť cudzia žena, a tiež by sa nemalo nič darovať či požičiavať, nesmelo sa šiť, ani priasť. Na Luciu, podobne ako na Barboru, si dievčatá dávali do vázy čerešňové alebo jabloňové vetvičky, a pokiaľ do Štedrého dňa vykvitli, zaručene ich stretla láska.

            Podobné zvyky nám predstavili naši škôlkari, a povymetali všetky kúty v našej škole. Ďakujeme.

          • Vianočné čítanie

          • V pondelok 11.12.2023 sme navštívili knižnicu v Bojniciach, kde nám pani Lenka predstavila krásnu vianočnú knihu Snehuliak Kýchalko, za krásne rozprávanie sme pre knižnicu vyrobili kreatívne ozdoby na vianočný stromček. 

          • O Zlatú Hviezdičku

          • Ty Ježiško si z neba prišiel ku nám dolu,  kde je tak veľa žalosti a bôľu.              Vystri svoje rúčky, požehnaj nás milo,  aby každé srdce len pre Teba bilo.

             

            A naše srdiečka v týchto dňoch skutočne bijú iba pre Ježiška. S radosťou sme sa znovu aj tento rok zapojili do obľúbenej výtvarnej súťaže v tvorbe Betlehemov, ktorú každoročne pre nás pripravuje Obecný úrad v Nitrianskom Pravne. Veríme, že naše práce porotu potešia a uspejeme v silnej konkurencii žiakov iných škôl nášho okresu.

             

          • Divadlo NAtraKY

          • Dňa 7.12.2023 sme videli krásne predstavenie v podaní divadelného súboru NAtraKY. Prostredníctvom rozprávky o Guľkovi Bombuľkovi sme sa dozvedeli, aké je priateľstvo dôležité. Ďakujeme.

          • Mikuláš na zámku

          • 5.12.2023 Bojnický zámok navštívil Mikuláš so svojimi pomocníkmi. Spolu s deťmi našej školy sme sa išli presvedčiť. Gróf Pálfi nás previedol miestnosťami, ktoré boli krásne vianočne vyzdobené a na konci našej prehliadky sme sa stretli s Mikulášom. Tešíme sa z balíčkov, ktoré sme dostali. 

          • Gratulácia k úspechu vo výtvarnej súťaži „Prievidza, toto je moje mesto“.

          • Nedávno sme sa zapojili do súťaže „Toto je moje mesto“, ktorú vyhlásilo CVČ v Prievidzi. Naši malí umelci zaujali porotu a získali niekoľko ocenení.                                                                                                  V II. Kategórii v téme: „Prievidza v praveku“ obsadila Vivien Kňažková krásne 3. miesto.

            V tejto kategórii v téme: „ Moje obľúbené miesto v Prievidzi“ získali súrodenci Janka a Igor Kotríkovi čestné uznanie poroty.    

            V rovnakej kategórii v tretej téme: „ Prievidza v budúcnosti“ získal 1. miesto Marek Štetiar a stal sa víťazom.     

            V tretej kategórii v téme : „ Prievidza v praveku“ sa na 2. mieste umiestnili sestry Šarlotka a Lujza Bittarové.

             V téme : „ Moje obľúbené miesto v Prievidzi“ naša škola ZŠ Opatovce nad Nitrou získala čestné uznanie poroty za spracovanie športovej tematiky. Víťazom srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu  našej školy.

             

             

          • Úspech v krajskom kole šampionátu WocaBee

          • Naši úspešní tretiaci postúpili z okresného kola do krajského z pekného 2. miesta. V krajskom kole vôbec nesklamali a získali pekné 6. miesto s 1716 bodmi na žiaka. Počas súťažných dní sa veľmi veľa naučili, ale aj spolu spolupracovali a navzájom sa povzbudzovali v učení. Veríme, budú naďalej pokračovať v takejto spolupráci a takto úspešne reprezentovať našu školu. Ešte raz ďakujeme.

          • Krabičky plné lásky

          • Aj tento rok v tento predvianočný čas sme sa zapojili do krásnej a zmysluplnej akcie KRABIČKA PLNÁ LÁSKY. Veríme, že potešíme i tieto Vianoce seniorov po celom Slovensku darčekom, ktorý zahreje pri srdci nás aj ich! Naplnili sme krabicu od topánok maličkosťami, ktoré potešia osamelých seniorov. Často je to jediný darček, ktorý dostanú, preto do krabice sme nezabudli vložiť aj kúsok svojho srdca! Ďakujeme z celého srdca rodičom naších detí, že nám prispeli krásnymi krabičkami. 

          • Pracovné vyučovanie

          • Jeden, dva, tri, štyri, päť,  čo dnes bude na obed? Koláčiky napečené,  čokoládou oblievané.

            A veru tak tomu bolo. Naši tretiaci a štvrtáci si svoje kuchárske zručnosti zdokonaľovali na hodinách pracovného vyučovania, kde pilne krájali, spájali piškóty s ovocím a hlavne tu všade voňala lahodná čokoláda. Na vydarených jedno hubkách si pochutnali nielen samotní cukrári, ale aj ich spolužiaci a pedagogickí pracovníci.

          • Planetárium Žiar nad Hronom

          • V otorok 28.11.2023 sme navštívili planetárium v Žiari nad Hronom. Prostredníctvom kamarátov tučniaka a polárneho medveďa Vladimíra sme okrem spoznávania oblohy, objavovali aj zákonitosti striedania svetla a tmy za polárnym kruhom. No a keď pri svojom vedeckom bádaní zostrojili lietajúcu ponorku a len tak mimochodom podniknikli cestu do vesmíru, dozveddeli sme sa veľa aj o vesmíre. Neskôr pomocou modelov sme si všetky informácie zopakovali. Veľa sme sa naučili, ďakujeme.

          • Beseda o záchrane ľudského života

          •  Vo štvrtok 23.11.2023 nás navštívila pani doktorka Mirka Masaryková, ktorá robí v záchrannej službe. Naučila deti ako ošetriť rôzne poranenia. Deti si vyskúšali ošetrenie reznej rany, zlomeniny, rozbitej hlavy, popáleniny, uštipnutie hadom a poranenie oka. Veľmi ich aktivity bavili a veľa sa naučili. Veľká vďaka pani  doktorka.

          • iBobor

          • V roku 2004 založila prof. dr. Valentina Dagienė v Litve informatickú súťaž. Symbolom súťaže sa stal usilovný, inteligentný a čulý bobor, preto sa súťaž volá po litovsky Bebras a po slovensky Informatický bobor. Úspešná súťaž sa odvtedy rozšírila do mnohých ďalších krajín. 

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Naša škola tento ročník mala úspešného riešiteľa v kategórii Drobec Katku Grmanovú. Gratulujeme za výborný výkon.

          • Týždeň vonku

          • Naša škola sa zapojila od 6.11. - 10.11.2023 do výzvy Týždeň vonku! 

            Počas celého týždňa sme učením vonku podporili u detí ich imunitný systém, pohyb a šťastie prostredníctvom hier, behania, skákania, skúmania, objavovania čítali, počítali a hlavne sa učili. Deťom sa aktivity vonku veľmi páčili.

            Aj naďalej sa budeme držať hesla: ŠŤASTNÉ DETSTVO SA DEJE VONKU!

          • Výtvarná súťaž: „Prievidza, toto je moje mesto“.

          •  Dedinka, v ktorej bývame Opatovce nad Nitrou, patrí do okresu Prievidza a keďže pre naše okresné mesto je rok 2023, rokom dvoch výročí, s radosťou sme sa zapojili aj do tejto výtvarnej súťaži. Je to už presne 910 rokov od vystavenia Zoborskej listiny, ktorá bola určená pre kráľa Kolomana, od Opátstva Svätého Hipolita na úpätí Zobora v Nitre. Popisovala majetky spomínaného  kláštora na oboch stranách rieky Nitry. V listine sa prvý krát spomína občina Prievidza.                                                                            Druhé významné výročie popisuje udalosť spred 640 rokov. Vtedy bola poddaná osada s názvom Prievidza povýšená na slobodné kráľovské mesto so svojimi právami a povinnosťami, ktoré spísala a svojou pečaťou stvrdila kráľovná Mária z rodu Anjou.                                                                                     Cieľom tejto výtvarnej súťaže bolo podporiť fantáziu a tvorivosť detí, podporiť ich vzťah k mestu, v ktorom trávia voľný čas, taktiež ich oboznámiť s históriou, ale aj prebudiť v nich predstavivosť a vízie do budúcnosti.                                                                                                                                                           Keďže v Prievidzi navštevujeme rôzne kluby a krúžky, chodíme sem nakupovať a máme predstavy o jej budúcnosti na tieto tri súťažné témy sa nám kreslilo veľmi ľahko.                                                                 1. téma: „Prievidza v praveku“.                                                                                                                             2. téma: „Moje obľúbené miesto v Prievidzi“.                                                                                                                3. téma: „Prievidza v budúcnosti“.

          • „Chutné maľovanie“

          • Chlebík s maslom namažem, už to aj sám dokážem.
            2 uhorky budú očká, paprika je na ústočká.
            Noštek bude z paradajky, všetko spapám na raňajky.
            Banán, jabĺčko, či hruška, na desiatu šup do bruška !
            Bruško vraví mňam, mňam, mňam, vitamíny rád papám.

            My všetci radi papáme vitamíny a taktiež radi kreslíme. Preto sme sa s nadšením zapojili už do 11.
            ročníka výtvarnej súťaže „Chutné maľovanie“. Cieľom súťaže je vyvolávať a podporovať spoluprácu a
            aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako
            súčasti zdravého životného štýlu. Keďže je pre nás zdravý životný štýl dôležitý, témy nás potešili
            a s radosťou sme ich pretvorili na pekné práce. Kreslili sme na tieto súťažné témy: 1. téma: Chlieb,
            pečivo, obilniny, cestoviny, zemiaky. 2. téma: Zelenina, ovocie, orechy z našich sadov. 3. téma:
            Mlieko a mliečne výrobky od slovenských kravičiek. 4. téma: Mäso, hydina, ryby, vajcia, strukoviny. 5.
            téma: Cukry, tuky, soľ.