• Jasličková pobožnosť

          • Vianoce sú najkrajšie sviatky roka, hlavne pre deti. Tie naše nacvičili krásny program, ktorý začal príchodom zvieratiek lesa, ktoré sa tešili na Vianoce. Potom deti vytvorili čarovnú vianočnú atmosféru narodením božieho syna. Pozdravy nám priniesli aj koledníci. Celý program bol spestrený krásnymi piesňami.

          • Mikuláš na zámku

          • Svätý Mikuláš v sprievode anjela a čerta zavítal aj tento rok na Bojnický zámok.

            Naši malí žiaci sa s ním mohli stretnúť na záver prehliadky zimného okruhu zámku v majestátnej Huňadyho sále. 

          • „Úvodná Eko prednáška pred zberom elektroodpadu“

          • Spoločnosť SEWA, ktorá pôsobí v oblasti zberu elektroodpadu, žiakov za vyzbieraný odpad pravidelne odmeňuje športovými potrebami. Tento rok sa do projektu zapojila aj naša škola. Žiaci 1. a 2. ročníka sa zúčastnili zaujímavej prednášky,  na ktorej sa dozvedeli ako triediť odpad a Šmudla im ukázala špeciálne nádoby na použité baterky. Takáto nádoba bude onedlho zdobiť aj chodbu našej školy. Pevne veríme, že ju čo najskôr naplníme, aby baterky neznepríjemňovali život zvieratkám a našej prírode.

          • Mikuláš a strom želaní

          • Mikuláš robí radosť deťom po celom svete. V každej krajine však tento sviatok slávia inak. Fínom pomáhajú škriatkovia, v Poľsku chodí Mikolaj, Mikuláš vo Francúzsku chodí so somárikom a v Rakúsku chodí Mikuláš v sprievode anjela a svojej strašidelnej verzie Krampusa.

            Aj my sme chceli robiť radosť, tak sme vytvorili strom želaní. 

             

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Aj tento rok naplnili naši žiaci s rodičmi krabicu od topánok láskou. Veríme, že vďaka nim budú mať osamalí seniori krajšie vianočné sviatky. Ďakujeme rodičom, že sa zapojili  do akcie.

          • Výtvarná súťaž „ O Zlatú Hviezdičku“

          • V Betleheme svetlá svietia,
            prečo v slame leží dieťa?
            Ako na nás hľadí milo...
            Vieš prečo sa narodilo?

            Aby svetu ukázalo,
            že lásky je ešte málo,
            že všetko sa nedá kúpiť,
            že dobráci nie sú hlúpi,
            že tie najvzácnejšie veci,
            priniesli si na svet všetci...

            A my všetci tomuto veľmi dobre rozumieme. Preto sme sa s radosťou zapojili do výtvarnej súťaže, ktorú vyhlásila obec Nitrianske Pravno, v spolupráci s Regionálnym kultúrnym centrom v Prievidzi „o Zlatú hviezdičku“. Našou úlohou bolo nakresliť, či namaľovať Betlehem, miesto narodenia Ježiška. A keďže sa všetci na Ježiška veľmi tešíme, tak sme aj Betlehemy a jeho samotného, čo najkrajšie zobrazili podľa našich predstáv a veríme, že sa tieto vianočné práce zapáčia aj porote.

          • Exkurzia

          • Dňa 14.4.2022 sme v rámci exkurzie navštívili centrum Atlantis v Leviciach. Zážitkovým spôsobom boli žiakom vyvsetlené fyzikálne, chemické zákony a priblížené optické klamy. Na chvíľu sa stali žiakmi čarodejníckej školy Rokfort, vyskúšali plášť Harryho Pottera a čarodejnícky klobúk ich triedil do jednotlivých fakúlt.

            Cestou domov sme sa zastavili v Tekovskej hvezdárni. Oboznámili sme sa so slnečnou sústavou, programom v digitálnom planetáriu, pozorovali slnko cez ďalekohľad. 

          • iBobor

          • V utorok 8.11. a v piatok 11.11.2022 sa naši tretiaci a štvrtáci zapojili do informatickej súťaže. Na prvom mieste sa umiestnili:

            3.ročník: Igorko Kotrík

            4.ročník: Dianka Kotríková

            Gratulujeme!

          • Dentálna hygiena - prednáška

          • „Čisté zuby sa nekazia a ten kto vie ako na to, ušetrí čas, peniaze a hlavne bolesť!“

            Dňa 7.11.2022 sa konala v našej škole prednáška o dentálnej hygiene, ktorú viedla p. Ľubica Hnathová - dentálna hygienička a sestrička v zubnej ambulancii. Cieľom prednášky bolo priblížiť deťom dôležitosť dentálnej hygieny, starostlivosti o zuby a tým predchádzať tvorbe zubného kazu.  Zdôrazňovalo sa, že čistenie zubov a starostlivosť o ústnu dutinu sú dôležité nielen z hľadiska estetického, ale najmä z hľadiska zdravotného. 

          • Súťažíme v jazykoch s WocaBee

          • Naša škola sa v druhej polovici októbra zapojila do štvrtého ročníka inovatívnej súťaže pre školy Jazykový WocaBee šampionát. Súťaž prebieha pod záštitou Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR a súťaží sa online v aplikácii na učenie slovíčok s názvom WocaBee.

            Žiaci sa v aplikácii učia novú slovnú zásobu vrátane výslovnosti moderným a veľmi efektívnym spôsobom.
            V súťaži sa hodnotí usilovnosť žiakov v učení cudzích jazykov, meraná počtom bodov získaných za precvičovanie slovíčok.
            Čím viac žiaci precvičujú, tým viac bodov (za správne odpovede) získajú a viac sa aj naučia. Každá trieda súťaží ako tím, takže v jazykoch sa zlepšujú skutočne všetci žiaci. V okresnom kole sa našim žiakom veľmi dobre darilo. Tretiaci skončili na peknom druhom mieste a štvrtáci boli tretí. Na víťaznú triedu s Liešťan naši žiaci nestačili, ale patrí im naozaj veľká pochvala za krásne umiestnenie, húževnatosť a spojenie kolektívu v súťaži.

          • Výtvarná súťaž „Vianočná pohľadnica“

          • Vianoce, Vianoce, tie má každý rád,                                                                                                                        s novými hračkami budeme sa hrať.                                                                                                                  Spoločne čakáme chvíle,                                                                                                                                               keď prídu po roku Vianoce milé.

            A veru na ne  netrpezlivo čakáme aj v Opatovskej škole. Vyrábame darčeky, chystáme výzdobu a takisto sa zapájame do vianočných výtvarných súťaží. Tou prvou je „Vianočná pohľadnica 2022“. Svoje najkrajšie návrhy posielame do Oravského kultúrneho strediska v Dolnom Kubíne a veríme, že sa porote zapáčia.

          • Halloween

          • Halloween deň strachu, hrôzy,                                                                                                                                         už mi mráz po chrbte lozí.                                                                                                                                                   V telocvični začne žúrka,                                                                                                                                                 už na nás aj zombík žmurká.

            A tak tomu aj bolo. Zombík v podaní pani učiteľky nás naozaj veľmi vystrašil. Lenže nám to vôbec neprekážalo, pretože Halloween je predsa o strašení. V telocvični sme si vyskúšali rôzne súťaže a na hodinách angličtiny sme si pozreli prezentáciu k tomuto pôvodne keltskému sviatku. V aplikácií Wocabee sme sa naučili nové slovíčka a na ostatných hodinách sme riešili rôzne hádanky a pracovné listy k danému sviatku. S oslavou Halloween- u sme zámerne začali hneď v úvode nového týždňa, aby sme si vytvorili priestor aj pre náš sviatok „Všetkých svätých“, ktorý poznáme pod názvom „Dušičky“.

          • Deň športu

          •  21.10.2022 sme v rámci dňa šporu testovali žiakov tretieho a prvého ročníka. Pri testovaní nám pomáhali štvrtáci. Cieľom projektu testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť/nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. 

          • „ Chutné maľovanie“

          • Pravidelne sa zapájame do výtvarnej súťaže „Chutné maľovanie“, ktorú každoročne vyhlasuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Cieľom súťaže je podporovať spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní deti a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasť zdravého životného štýlu. Keďže zdravé potraviny sú pre náš rast veľmi dôležité, radi sa o zdravých ale aj nášmu zdraviu nie veľmi prospešných potravinách  rozprávame a do súťaže pravidelne prispievame svojimi peknými prácami. Čo poviete?

          • „Gratulácia“

          • Keď sa spojí láska a zručnosť, dá sa očakávať majstrovské dielo. - John Ruskin

            Presne také dielo sa podarilo nakresliť našej žiačke Emmke Ohradzanskej zo 4.ročníka. Jej záložka na tému „Jeseň v knihe“ bola ocenená ako jedna z najkrajších, zo všetkých hodnotených prác žiakov základných škôl okresu Prievidza. Emmke srdečne gratulujeme k oceneniu, ale aj k úspešnej reprezentácií našej školy a želáme veľa chuti do kreslenia a maľovania.

          • Slávnostné otvorenie športoviska

          • V nedeľu 16. októbra 2022 sme prežili pekné popoludnie pri slávnostnom otvorení bežeckej dráhy a multifunkčného ihriska v areáli materskej a základnej školy, ktoré bolo spojené so  slávnostným sprievodom, športovými aktivitami pre deti, kultúrnym programom, karnevalom a pohostením tradičných jedál. V programe sa predstavili Campana Batucada – bubnová show, Spartan training group Prievidza, Senior Vtáčnik, Martina Polievková a Angelina, Opatovská kapela a špeciálny hosť Marta Pernišová. Podujatím nás  sprevádzal moderátor Marcel Forgáč

          • Šarkaniáda

          • Každé ročné obdobie má svoje čaro, tak aj jeseň. Krásne farby listnatých stromov, meniaci sa šat prírody a príprava zvierat na zimný spánok. Ale i šarkany. Začiatkom októbra sme v ŠKD spolu s pani učiteľkami zorganizovali „Šarkaniádu“ – jedno z najobľúbenejších podujatí. Počet súťažiacich, ktorých sa prihlásilo viac ako 50 zo všetkých oddelení, svedčí o popularite tohto tradičného jesenného podujatia. A nielen ich počet bol toho dôkazom. Deti predviedli obrovskú paletu rôznych šarkanov vlastnej výroby od výmyslu sveta, ale aj zakúpených v obchode. Krehké princezničky ale i naozajstné strašidelné draky, jednorožce, motýle…….Nebolo cieľom vyhrať, ale v neposlednom rade aj príjemne stráviť voľný čas a odprezentovať svoje schopnosti a talent. Každý z účastníkov si zaslúžil vecnú aj sladkú odmenu. Veľmi sa s deťmi  tešíme.

             

             

             

          • Mesiac úcty k starším

          • Ja som iba vnučka malá                                     

            kvietky som si pripravila,                                  

            komuže ich dám?                                                

             

            Dnes je u nás slávnosť veľká,                             

            vám dedko a babička                                         

            kvietky odovzdám.                                             

             

             

          • Svetový deň učiteľov

          • Svetový deň učiteľov (ang. World Teachers´Day) je sviatok, ktorý si pripomínajú učitelia po celom svete práve 5. októbra. V tento deň si na nás učiteľov spomenuli aj naši bývalí žiaci (Paulínka, Saška, Jakubko, Adamko a Miško), ktorí navštevujú už 9.ročník ZŠ Bojnice. Ich návšteva nielen nás , ale aj našich súčasných žiakov veľmi potešila. Spolu sme sa porozprávali, zasmiali a s bojnickými žiakmi aj zahrali futbalový zápas. Veľmi nás teší, že naši bývalí žiaci na 1. stupeň ZŠ radi spomínajú , vracajú sa na kus reči a na svoje prvé pani učiteľky nezabúdajú. Z takýchto pekných stretnutí máme radosť, nielen z nadviazaného priateľstva s našimi žiakmi, ale aj s príjemne stráveného popoludnia. Deviatakom ďakujeme za návštevu a želáme im šťastnú ruku pri výbere strednej školy.

          • Európsky deň jazykov v našej škole

          • Dňa 26.9.2022 sme oslávili Európsky deň jazykov. Jeho cieľom je podnietiť čo najviac ľudí, aby sa bez ohľadu na vek, v školách aj mimo nich, učili viac jazykov. Učenie jazykov je dôležité pre náš sebarozvoj, cestovanie, pozeranie filmov, ale taktiež pre pochopenie iných kultúr. A o to sme sa v daný deň všetci veľmi snažili. Riešili sme kvíz, čítali jazykolamy v rôznych rečiach, počúvali základné frázy nielen v angličtine, ale tiež vo francúzštine, ruštine, ukrajinčine, ale taktiež v turečtine. Na záver sme sa zapojili do súťaže o vytvorenie najlepšieho obrázku na oficiálne tričko Európskeho dňa jazykov.