• Škola v prírode „Terchová – Šípková 2022“

          • „Ak skutočne milujete prírodu, všade nájdete krásu.“

            A my sme veru krásu prírody obdivovali celý týždeň. Od 30.5. – 3.6. 2022 sme sa túlali chodníčkami Národného parku „ Malá Fatra“. Navštívili sme Zvonicu u Marunov, rozhľadňu „Terchovské srdce“,  drevený betlehem v Terchovej, Jánošikové diery a užili sme si jazdu vláčikom po prekrásnej Terchovej. Ujo Marián, nás perfektne bavil a rozprával nám srandy a veselé príhody o Terchovej, ale aj o triedení odpadu. Z vláčika sme videli Štefanovú, Vrátnu, ale aj Terchovského mimoňa. V popoludňajších hodinách sme voľný čas trávili s troma animátorkami. Sarah, Violka a Kika s nami súťažili aj tancovali. Pani kuchárky nám veľmi dobre varili a týždenný pobyt sme zakončili bláznením sa v Jungle parku „Mojš“ a prehliadkou Budatínského hradu. Ubehlo to všetko veľmi rýchlo a nám zostali prekrásne spomienky na úžasnú školu v prírode.

          • Exkurzia

          • Dňa 25.5.2022 sme navštívili Bábkové divadlo v Žiline. Všetci sme sa veľmi tešili na príbeh o Snehulienke. Táto Snehulienka však bola iná. Príbeh o nej hrali trpaslíci, ktorí vŕtajú horu. Divadelná hra nám prinášala rôzne zvraty a prekvapenia. Bola zábavná a jej cieľom bolo poučiť deti o rovnosti medzi mužom a ženou, ale zároveň aj vysvetliť že zlu sa treba ihneď postaviť, pretože sa pred ničím nezastaví. Po poučnom príbehu sme zo Žiliny cestovali do Čadce. Milá pani nás previedla výrobou nielen vianočných ozdôb. Obdivovali sme guľky, snehuliakov, srdiečka, ovečky, špice a iné ozdoby vyrobené z fúkaného skla. Ručná výroba týchto ozdôb zaručuje originalitu každého kusu výrobku už od roku 1954. Takéto originálne kusy sme si priniesli ako darček pre mamičky, ockov, bračekov a sestričky. Vyrobili sme ich sami v tvorivých dielňach „Okrasy Čadca“. Páčia sa Vám?

          • Výtvarná súťaž

          • Naši malí umelci a umelkyne sa zapojili už do 10.ročníka výtvarnej súťaže „Moje ľudské práva“, ktorú vyhlásilo Slovenské národné stredisko pre ľudské práva. V tomto šk. roku 2021/22 naši žiaci kreslili na tému: „Želám si, aby sme mysleli nielen na seba, ale aj na ostatných okolo nás“. Naše práce väčšinou zobrazujú situáciu vo svete a túžbu po mieri.

          • Gratulácia k 3.miestu v okrese, vo Výtvarnej súťaži „Pomoc hasičov pri pandémii“

          • Do celoslovenskej súťaže detí vo výtvarnom prejave , ktorú organizuje Dobrovoľná požiarna ochrana SR, sa pravidelne zapájame. Bolo tomu tak aj v tomto školskom roku 2021/22. Opäť sa darilo nášmu žiakovi 4.ročníka Timonovi Poljakovi, ktorý získal krásne 3. miesto v okresnom kole z celkového množstva 125 prác, žiakov základných škôl v rámci nášho okresu. Jeho práca postúpila do celoslovenského kola, v ktorom nás  reprezentoval. Za vynikajúce umiestnenie a úspešnú reprezentáciu mu ešte raz srdečne gratulujeme a želáme veľa ďalších výtvarných úspechov

             

          • Strašiškola 2022

          • Opatovská noc je tichá,                                                                                                                                        strašidlami škola dýcha.                                                                                                                                 

            Zombík, duch aj netopier,                                                                                                                                  vychádzajú z našich dvier.

            Presne tak tomu bolo dňa 12.5.2022, keď po niekoľkoročnej pauze sa žiaci našej školy opäť dočkali obľúbenej akcie „Strašiškola“.  Tá totiž vznikla ako výchovno- vzdelávacia aktivita k mesiacu marec, ktorý my poznáme ako mesiac kníh a čítania. Pani riaditeľka otvorila tohoročnú strašiškolu priamo na školskom dvore. Pokračovali sme diskotékou strašidiel aj vyhodnotením strašimasiek, čo bolo teda naozaj veľmi náročné. Pri toľkých krásnych maskách sa veru porota naozaj veľmi potrápila. Po vyhodnotení sme čakali na príchod tajných hostí, ktorých sme sa už nemohli dočkať. Po prečítaní poučných aj zábavných príbehov sme sa naučili ako vlastne má umelecký prejav vyzerať, začo obom hosťom pani Mgr. Benkovej aj pánovi kaplánovi z Bojníc veľmi pekne ďakujeme. Po príbehoch nasledovali súťaže, hľadanie pani riaditeľky, pyžamová párty a úžasná prespávačka, na ktorú sme sa už týždeň veľmi tešili. Po chichotavej a strašidelnej noci v škole sme pokračovali ďalším skvelým dňom. Pozerali sme rozprávku, v PPP sme spoznali Transylvániu, Bielu či čiernu pani, Lochneskú príšeru, ale aj Drakulu. Hrali sme sa a pochutnali si na výbornej strašidelnej torte, ktorú pre nás upiekla Sebastiána Bránika maminka, ktorej tiež patrí veľké ďakujeme. Už dnes sa tešíme na budúci ročník strašiškoly. Tak dovidenia o rok všetky príšerky a strašidlá!

          • Krajské finále „Jazykový KVET“

          • Ak s niekým hovoríš jazykom, ktorému rozumie, prihováraš sa jeho hlave.                         

            Ak s ním hovoríš jeho vlastným jazykom, prihováraš sa jeho srdcu. 

            / Nelson Mandela, nositeľ Nobelovej ceny za mier, bývalý juhoafrický prezident/

             

            Naše tri dievčatá, ktoré nás opäť reprezentovali v jazykovo umeleckej súťaži „Jazykový Kvet 2022“ o prihováraní k porote vedia už dosť. Zrejme sa naozaj prihovárali srdcom, keďže všetky tri opäť v tejto náročnej jazykovej súťaži aj v tomto roku  uspeli. Zo semifinále sa prebojovali až do „Krajského finále“, kde si podelili všetky tri miesta.

            Petra Baťová zo 4.ročníka získala 1. miesto  s prózou The Monkey and the Crocodile.

            Lilly Ledecká zo 4.ročníka získala 2.miesto s prózou The River and the Mountain.

            Michaela Grmanová žiačka 3.ročníka obsadila 3. miesto s prózou Llama Llama Red Pajama.

            Našim dievčatám veľmi pekne ďakujeme za úspešnú reprezentáciu našej školy. Prajeme im veľa podobných úspechov v anglickom jazyku a Petre Baťovej, ktorá dňa 10.6.2022 bude reprezentovať nielen našu školu, ale ako viťazka Trenčianskeho kraja aj náš kraj, držíme palce a želáme čo najvyššie umiestnenie v celoslovenskom kole.

             

          • OZNAM

          • USMERNENIE K BEZPEČNÉMU PROSTREDIU V ŠKOLÁCH A ŠKOLSKÝCH ZARIADENIACH POČAS PANDÉMIE OCHORENIA COVID-19 A MIMORIADNEJ SITUÁCIE

            Cieľom usmernenia je aj naďalej udržať bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19 (ďalej len „COVID-19“) a mimoriadnej situácie, keď ŠKOLSKÝ SEMAFOR je pre zlepšujúci sa vývoj epidemickej situácie pozastavený. Usmernenie vychádza z platných zákonov, uznesení vlády SR, vyhlášok, ako aj opatrení, rozhodnutí Úradu verejného zdravotníctva SR a rozhodnutí ministra školstva, vedy, výskumu a športu SR (ďalej len „rozhodnutie ministra školstva“). Toto usmernenie sa vzťahuje na všetky materské, základné a stredné školy, všetky typy špeciálnych škôl, odborné učilištia a praktické školy, jazykové školy, základné umelecké školy a školské zariadenia (ŠKD, CVČ, ŠJ, VŠJ, ŠI, DC, RC, LVS, CPPPaP a CŠPP) bez ohľadu na zriaďovateľa. Usmernenie je určené aj pre zariadenia predprimárneho vzdelávania (tzv. nesieťové zariadenia), zapísané v registri zariadení predprimárneho vzdelávania.

            Bezpríznakovosť Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti sa predkladá s cieľom zabezpečiť bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach za účelom zaistenia bezpečnosti a ochrany zdravia detí a žiakov podľa § 152 písm. c) zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní, a tak zachovať prezenčnú výučbu a minimalizovať riziko prerušenia výučby v triede. Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti Rodič predkladá pri nástupe do školy po každom prerušení dochádzky do školy a školského zariadenia v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní (vrátane víkendov a sviatkov) „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ žiaka (Príloha č.1). V prípade, že rodič nepredloží „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, sa žiak považuje za príznakového, a je potrebné, aby rodič kontaktoval všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý ho bude ďalej usmerňovať. Ak žiak neprišiel v sprievode rodiča do školy a nepredložil „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“, je potrebné žiaka umiestniť do izolačnej miestnosti a bezodkladne kontaktovať rodiča.

            Ospravedlnenie neprítomnosti Podľa rozhodnutia ministra školstva rodič môže svojím rozhodnutím ospravedlniť žiaka na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní/dieťa s povinným predprimárnym vzdelávaním na 7 po sebe idúcich vyučovacích dní (víkendy a sviatky sa nepočítajú) aj z dôvodu ochorenia. Pri absencii viac ako 5 (žiak)/7 (dieťa s PPV) po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie od lekára“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorý má vedomosť o prebiehajúcom ochorení (bez obmedzenia počtu ospravedlnení počas školského roka). Rodičia detí s nepovinným predprimárnym vzdelávaním „Potvrdenie od lekára“ nepredkladajú. Potvrdenie od lekára môže byť škole alebo rodičovi zaslané aj e-mailom; pokiaľ lekár nevie potvrdenie zaslať e-mailom, môže lekár o ňom školu informovať telefonicky.

             

          • Plavecký výcvik

          • Dnes je predsa utorok,                                                                                                                                                  do bazéna je len skok.                                                                                                                                                            Plávať dnes my ideme,                                                                                                                                              v plavárni sa stretneme.

            A presne tomu tak bolo. Náš plavecký výcvik, na ktorom sa zúčastnilo 14 žiakov zo 4. ročníka trval od 3.5. – 6.5.2022 v krytej plavárni pri ZŠ S. Chalupku v Prievidzi. Všetkým sa nám veľmi darilo a pod vedením milej trénerky Zuzky Matúšovej sme si naozaj všetci zdokonalili plavecké štýly, skoky či dýchanie vo vode, za čo jej veľmi pekne ďakujeme.

          • Deň narcisov

          • Deň narcisov sa už tradične koná v apríli každého roka. Jeho symbolom je žltý narcis - kvietok jari a nádeje, ktorý si ľudia pripínajú v tento deň na svoj odev, aby aj týmto spôsobom vyjadrili solidaritu s osobami postihnutými rakovinou.

          • Slávik Slovenska

          • 27.apríl 2022

            Dnes sa školou ozývali hlasy najtalentovanejších žiakov z jednotlivých tried. V tento deň sa u nás konalo školské kolo súťaže Slávik Slovenska. O tom, že o folklór a ľudové piesne je stále záujem, nás presvedčila aj účasť. Celkovo sa zapojilo do súťaže 20 žiakov. Všetkým zúčastneným patrí naše uznanie za účasť, výhercom gratulujeme.

            1.kategória:

            1. Peter kravčuk

            2. Marek Štetiar

            3. Patrik Šandor

             

            2.kategória:

            1. Hana Králiková

            2. Laura Koščelniaková, Ema Stachová

            3. Sebastián Lezo, Zara Jančiová

          • Deň Zeme

          • „Nepýtaj sa, čo môže urobiť tvoja zem pre teba. Pýtaj sa čo môžeš urobiť ty pre svoju zem.“

             John Fitzgerald Kennedy 

            Daný citát nás sprevádzal celé dopoludnie. Pýtali sme sa pomocou krásnej prezentácie o Dni Zeme, dozvedeli sme sa viac o recyklácii a upcyklácii. Navštívili sme knižnicu v Bojniciach, kde nám pani knhovníčka cez príbeh Andrey Gregušovej  Svetozár láskavým a vtipným spôsobom predstavuje mestské holuby v inom svetle, než na aký sú deti bežne zvyknuté. Každý jeden z nás si holúbka aj vyrobil z papiera. Nakoniec cestou späť do školy sme aj my pridali ruku k dielu a vyzbierali sme okolie našej malej dedinky. 

          • Pracovné vyučovanie „Dopravná výchova“

          • Semafory nie sú fóry,

            tri farebné gombičky,

            pozná každý maličký.....

            Naši žiaci 3. a 4. ročníka semafory samozrejme poznajú už od škôlky. Na hodinách pracovného

            vyučovania, v rámci tematického celku „Základy konštruovania“ sme sa rozprávali o dopravných

            prostriedkoch, bezpečnej jazde na bicykli a taktiež sme sa naučili aj nové dopravné značky. Na

            interaktívnej tabuli sme si vytvorili vlastnú cestnú premávku so značkami, chodcami i rôznymi

            dopravnými prostriedkami. Svoje teoretické vedomosti sme využili aj v praktickej jazde na našom šk.

            dvore.

          • Deň učiteľov

          • Deň učiteľov sa oslavuje v deň narodenia pedagóga Jána Ámosa Komenského, učiteľa národov. Sviatok je oslavou práce všetkých pedagogických pracovníkov, ktorých práca je poslaním a zaslúžia si za svoje znalosti, trpezlivosť a obetu úctu a poďakovanie. Aj naši žiaci si spomenuli na svoje pani učiteľky a vychovávateľky. S kvietkom vyslovili veľké ďakujem.

          • Zápis detí do 1.ročníka

          • Vážení rodičia,

             dňa 13.apríla 2022 od 13 00 do 16 30 h   

            sa uskutoční  v priestoroch ZŠ

            Zápis predškolákov do 1.ročníka ZŠ

            pre školský rok 2022/2023

            Zápisu sú povinné zúčastniť sa všetky deti , ktoré do 31.8. 2022 dosiahnu vek 6 rokov .

            Na zápis je potrebné vyplniť elektronickú prihlášku. Daný deň treba prísť s dieťaťom a priniesť občiansky preukaz a  rodný list dieťaťa ( k nahliadnutiu).

            Naša škola poskytuje žiakom tieto možnosti:

            • vyučovanie anglického jazyka od 1.ročníka
            • využitie moderných výučbových programov vo vyučovacom procese
            •  vyučovanie v triedach s interaktívnymi tabuľami , triedy vybavené novými pomôckami,  útulné priestory školy
            •  možnosť plaveckého výcviku 
            • návštevy divadiel , výletov  a exkurzií , školy v prírode
            • možnosť sebarealizácie žiakov v školských súťažiach
            • možnosť plynulého prechodu z materskej školy do základnej školy ,nakoľko sme v jednej budove , známe  prostredie , kamaráti
            • možnosť pracovať v rôznych záujmových útvaroch
            • telocvičňu, viacúčelové ihrisko a detské ihrisko

             

            Tešíme sa na Vás

             

          • Oznam

          • Žiaci všetkých ročníkov boli informovaní o nebezpečenstve počas stavebných prác na školskom dvore. Poprosíme rodičov o väčšiu opatrnosť.

          • Lesné spoločenstvo

          • Dnes sme vymenili učenie v triede za výučbu vonku. Príroda ešte drieme zimným spánkom, ale niektoré rastlinky sa už predierajú na svetlo. Ako prvé sme skúmali lesné spoločenstvo. Pomocou mobilnej aplikácie sme zisťovali aké stromy a rastliny sa v tomto spoločenstve nachádzajú. 

          • Modelovanie

          • Ručičky sa spolu hrajú,                                                                                                                                                            roboty sa neľakajú.                                                                                                                                                           Bum, bum na vrátka,                                                                                                                                                             tu sú naše výtvory i zvieratká.

            Naozaj máme veľmi šikovné ručičky. Z plastelíny dokážu vyčarovať čokoľvek. Pred samotným modelovaním, sme si pozreli DVD o tejto nami obľúbenej technike a svojimi prstami sme naozaj vymodelovali pekné výtvory, ktoré pre nedostatok priestoru sme museli uchovať iba na fotkách.

          • Medzinárodná výtvarná súťaž „Small Monmarte of Bitola“

          • 2. najväčšie mesto v Macedónsku Bitola, bude hostiť víťazov medzinárodnej výtvarnej súťaže s voľnou témou. Úspešné výtvarné práce budú vystavené v Národnej galérií „Monmatre - Bitola (Macedónsko) a ich výtvarní umelci budú pozvaní na slávnostné vyhodnotenie tejto prestížnej medzinárodnej súťaže.

             

          • Varíme....

          • Varím, varíš, varíme ........

            Dnes si predsa poprosím,

            piškótku s ovocím!

             

            A veru tomu bolo tak. Piškóty s ovocím naplnili naše hladné brušká na hodinách pracovného vyučovania. V rámci tematického celku „ Príprava jednoduchého pokrmu“ sme naše piškótové chuťovky, obliate čokoládou a posypané ozdobnou ryžou zvládli na výbornú.