• Slávik Slovenska

          • Dňa 25. apríla 2024 sa naši žiaci premenili na malých spevákov a v tradičnej školskej súťaži Slávik Slovenska predviedli svoje spevácke nadanie. Súťažilo sa v dvoch kategóriách. Prvú kategóriu zastúpili žiaci 1. - 2. ročníka, v druhej kategórii zabojovali žiaci 3. - 4. ročníka. Na výhercov čakali diplomy a odmeny. 

            Umiestnenie v prvej kategórii:

            1.miesto: Adelka Lezová (1.roč.), Dianka Čičmancová (2.roč.)

            2.miesto: Tánička Minichová (2.roč.)

            3.miesto: Adelka Pecháčová (1.roč.)

             

            Umiestnenie v druhej kategórii:

            1.miesto: Simonka Minichová (3.roč.)

            2.miesto: Peťko Kravčuk (3.roč)

            3.miesto: Marek Štetiar (3.roč.), Igorko Kotrík (4.roč.)

          • Návšteva u predškolákov

          • Dnes prváci vrátili predškolákom návštevu. Ukázali nám, že sú veľmi šikovní a pripravení do 1.ročníka. Aj my sme sa zapojili do vyučovania, dobre sme sa zabavili.

          • Deň Zeme

          • V pondelok 22.4.2024 žiaci  oslávili Deň Zeme viacerými aktivitami. V triede absolvovali diskusiu na tému ochrana životného prostredia. Následne sa venovali environmentálnej tematike a zbierali odpad v areáli školy a v okolí obce. 

          • Jazykový kvet 2024

          • “Tí, ktorí nevedia nič o cudzích jazykoch, nevedia nič ani sami o sebe.”    

                                                                                                  Johann Wolfgang von Goethe

            Neplatí to však o našich dvoch dievčatách, ktoré sa húževnato pripravovali na postupovú jazykovo – umeleckú akreditovanú súťaž v prednese a dramatizácií ukážok v cudzom jazyku. V krajskom semifinále nás reprezentovala Adelka Pecháčová z prvého ročníka s prózou „ The Little Bunny and the Big Carrot“ a o rok staršia druháčka Dianka Čičmancová s prózou „Llama Llama Red Pajama“, ktorá sa cez obrovské sito prebojovala až do krajského finále . To sa konalo dňa 18.4.2024 vo verejnej knižnici Michala Rešetku v Trenčíne, kde sa Dianke mimoriadne darilo. Postup do celoslovenkého kola jej ušiel len o vlások a tak Dianka získala prekrásne 2. miesto v krajskom finále. Porota vyzdvihla nielen jej angličtinu, ale hlavne umelecký prejav, ktorým si získala aj srdcia divákov. Čakanie na výsledky súťaže sme si spríjemnili tvorivými dielničkami v Galérií Miloša Alexandra Bazovského v Trenčíne. Potom sme si pozreli recitácie tých najstarších a bilingválných žiakov. Maturantov sme odmenili nádherným potleskom, pretože v daný deň ich čakala dôležitá skúška dospelosti „Maturita“ a na deň plný emotívnych zážitkov nám ostávajú už len pekné spomienky. Budú  to spomienky zamerané nielen na súťaženie či celkové umiestnenie  , ale  hlavne ide o nadviazanie priateľstva so žiakmi iných okresov v našom kraji a taktiež schopnosť zdieľať radosť so svojho úspechu. Naše dievčatá to ovládajú na výbornú a  obom ďakujeme za vytrvalosť pri učení sa anglických textov, disciplínu, výdrž a hlavne úžasnú reprezentáciu našej malej školičky, v ktorej máme takéto šikovné detičky.

          • Pytagoriáda - okresné kolo

          • V utorok 9.4.2024 sa žiaci našej školy zúčastnili súťaže - Pytagoriáda - okresné kolo. Na 20.-25.mieste sa umiestnila naša žiačka tretieho ročníka Simonka Minichová ako úspešný riešiteľ. Tešíme sa z jej úspechu a gratulujeme.

          • Včela medonosná

          • Dnes druháci zažili krásny prierez života  včely. Videli ju z inej perspektívy. Pozreli priamo do srdca úľa a naučili sa ako to v takej včelej kolónii vyzerá. Na chvíľku boli malými včelármi. Nakoniec si vyrobili sviečky z vosku, ako pripomienku dôležitosti existencie týchto malých tvorov. Za krásne dopoludnie ďakujeme milej včelárke Marike Melušovej.

          • Učenie vonku

          • Teplé slniečko nás donútilo vymeniť triedu za učenie vonku, ktoré sa využíva vo viacerých predmetov v našej škole. Nielenže rozvíja kritické myslenie, komunikáciu, kooperáciu a kreativitu, ale prináša aj veľké množstvo benefitov. Deti sa učia názorne a hravo, čo má pozitívny vplyv na ich kognitívny vývoj a elimináciu emocionálnych  a behaviorálnych problémov. Učenie vonku je zároveň učením o praktických zručnostiach využiteľných v bežnom živote a tiež o kompetenciách pri povolaniach budúcnosti, ktoré sa ešte len formujú, ale budú potrebné a žiadané.

            Výtvarná výchova 1. ročník.

          • Výtvarná súťaž „Teplo môjho domova“

          • Teplo nám prináša útulný komfort, keď vonku mrzne, prináša nám pocit pohody, keď sa vraciame z treskúcej zimy. Teplo domova má pre každého z nás rôzny význam. Nejde však iba o príjemný pocit, ale aj o starostlivosť o zdravie a životné prostredie. „Teplo môjho domova“, tak znie téma medzinárodnej súťaže výtvarnej tvorivosti detí a mládeže Zelený svet 2023, ktorú už po 28. krát organizuje Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP). Prostredníctvom tejto súťaže sa snažíme vštepovať deťom vzťah k prírode a životnému prostrediu. Naše deti sa do tejto súťaže radi zapájajú, pretože vo svojej výtvarnej práci vyjadrujú postoj k aktuálnym environmentálnym problémom a pokúšajú sa zamyslieť nad ich riešeniami.

             

          • Zápis do 1.ročníka

          • Milí  rodičia,

            dňa 10.apríla 2024  od 13 00 do 16 30 h   sa uskutoční  v priestoroch ZŠ

            Zápis predškolákov do 1.ročníka ZŠ pre školský rok 2024/2025

             

            Zápisu sú povinné zúčastniť sa všetky deti , ktoré do 31.8. 2024 dosiahnu vek 6 rokov a majú trvalý pobyt na území SR. Na zápis je potrebné prísť s dieťaťom a priniesť vyplnenú prihlášku prihlaska_do_1.r.pdf , občiansky preukaz a  rodný list dieťaťa (k nahliadnutiu). Prihláška musí byť podpísaná oboma rodičmi.

            K prihláške sa môžu, ale aj nemusia, vypisovať nasledujúce 2 dokumenty. Oba je však v prípade potreby možné vypísať aj v škole pri zápise.

            • Prvý dokument (písomné vyhlásenie o doručovaní pošty)dorucovanie_pisomnosti.docx je taký, ktorým určíte jedného rodiča, ktorý bude preberať oficiálnu poštu zo školy( rozhodnutia o prijatí a pod. ) Pokiaľ chcete, aby škola oficiálnu poštu doručovala dvojmo, teda obom zákonným zástupcom, tak tento dokument nevypisujete. Toto je vhodné, napr. keď sú rodičia rozvedení a chcú, aby škola posiela dokumenty obom rodičom. 
            • Druhý dokument (písomné vyhlásenie)cestne_prehlasenie(1).docx vypisujete v prípade, ak sa o dieťa stará len jeden rodič a druhého nie je možné zastihnúť(napríklad je dlhodobo v zahraničí ..) a teda ani získať od neho podpis. 

            Tešíme sa na Vás

          • Výtvarná súťaž pre ZŠ

          • Výtvarná súťaž do ktorej sa zapojili obe oddelenia ŠKD sa realizuje pri príležitosti Svetového dňa obezity, ktorý každoročne pripadá na 4. marec. Keďže je pre nás prevencia obezity dôležitá, pretože toto ochorenie spôsobuje  veľké množstvo komplikácií, sme sa do súťaže s radosťou zapojili. Téma súťaže na rok 2024 znela: „ Ovocie a zelenina ako superhrdina“. Každá trieda v ŠKD vytvorila krásne diela, ktoré v regionálnom kole oceňovali regionálne úrady verejného zdravotníctva. Naši druháci v tomto kole zvíťazili a ich práca postupuje do krajského kola, v ktorom spoznáme 8 víťazov, ktorí postúpia do celoslovenského tretieho kola. Veríme, že našim druhákom sa bude aj naďalej dariť v súťaži a ešte raz im blahoželáme k víťazstvu a úspešnej reprezentácií našej školy.

          • Veľká noc na hodinách angličtiny

          • Gúľajú sa vajíčka, červené sťa ružička – cez hory a doliny, nesú pozdrav premilý.

            A presne tomu tak bolo posledný deň vyučovania pred veľkonočnými sviatkami. Z PPP sme sa dozvedeli, že v  krajine červených autobusov závisia prípravy Veľkej noci na jednotlivých rodinách. Tie veriace dodržiavajú pôst a chodia do kostola, najmä na Veľkonočnú nedeľu. V Anglicku vôbec nepoznajú pletenie korbáčov, viazanie stužiek a šibačku. Márne by sme tu hľadali aj veľkonočného barančeka, zato zajačik nadeľuje deťom čokoládové vajíčka, dobroty a hračky. Tie však musia Briti najprv nájsť, pretože sladkosti sú dobre ukryté pred zvedavým zrakom v dome alebo v záhrade. Tak isto ako Briti, tak sme aj my hľadali sladkosti, veľkonočné vajíčka gúľali a na panvici nosili ako počas Pancake Day. Táto nezvyčajná hodina sa nám veľmi páčila a vyšantení sme odchádzali osláviť Veľkú Noc podľa našich slovenských tradícií.

          • Projekt „Moduly“

          • Slovenská gymnastická federácia v spolupráci s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu pripravila pre základné školy projekt „Moduly“. Je to projekt zameraný na skvalitnenie hodín telesnej a športovej výchovy na 1. stupni ZŠ. Má inšpirovať žiakov druhých a vyšších ročníkov k aktívnemu tráveniu voľného času. Počas 6.vyučujúcich hodín telesnej výchovy (1 modul) nám tréneri predstavia jednotlivé gymnastické športy, ukážu nám ako prostredníctvom pohybových vzorov učiť gymnastiku moderne, atraktívne a bezpečne.

          • Predškoláci navštívili prvákov

          • Predškoláci zavítali k našim prvákom. Prišli sa pozrieť, čo ich bude čakať v prvej triede. Prváci ich milo privítali a aby im bolo veselo, spoločne si zaspievali. vypočuli si rozprávku o troch prasiatkach, ktoré ich sprevádzali celou hodinou. O tom, že v škôlke naozaj nezaháľali nás predškoláci presvedčili písaním veľkej abecedy. No ani prváci sa nedali zahanbiť a prečítali im zasa zo šlabikára. Napokon sa spoločne zahrali na počtárov. Raz, dva spočítali na prštekoch všetky príklady. Najväčšiu radosť mali predškoláci z toho, keď sa mohli dozvedieť čo patrí a nepatrí do školy. Hoci dnes sú ešte predškoláci, na jeseň z nich budú už šikovní žiaci.

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Tradične ako každý rok sme v ZŠ  zorganizovali školské kolo súťažnej prehliadky v umeleckom prednese poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Zúčastnili sa ho najlepší recitátori triednych kôl, ktorí boli rozdelení do dvoch kategórií,  súťažili v prednese poézie a v prednese prózy.

            Víťazi školského kola:

            1. kategória poézia

            1. Diana Čičmancová

            2. Filip Mikuláš

            3. Viktória Belková, Peter Kravčuk

            2. kategória próza

            2. Marek Štetiar

            3. Vivien Kňažková, Nina Perinová

          • Maratón čítania

          • Krstnou mamou projektu je humoristka a spisovateľka Oľga Feldkeková. Cieľom podujatia je zapojiť do čítania súčasne čo najväčší počet detí na viacerých mestách Slovenska. Naše deti sa zapojili a svojím čítaním prispeli k rekordu, čítali sme z krásnej knihy Rok dobrých správ od Martina Smatanu, ktorý je tvorca animovaných filmov. Písal v období pandémie, hľadal dobré spravy a doplnil ich nádhernými ilustráciami vytvorenými zo starých látok. 

          • Výtvarná súťaž: „Vesmír očami detí“.

          • Naša Zem je guľatá,                                                                                                                                                    Slniečkom je zaliata.                                                                                                                                                     V noci zasa Mesiac svieti,                                                                                                                                            vidíme aj krásne hviezdy.                                                                                                                                             Poznáme aj planéty,                                                                                                                                                        úplne iné svety.

            A presne takéto úplne iné svety sme nakreslili do súťaže, ktorú Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci s hvezdárňami, Okresnými kabinetmi, Centrami voľného času,  Regionálnymi osvetovými strediskami vyhlasuje každoročne a my sa do nej pravidelne zapájame. Naše práce sa nám veľmi vydarili a téma nás potešila. S radosťou sme kreslili vesmír ako ho vidíme my deti. Veríme, že naše práce sa budú páčiť aj porote a postúpia do celoslovenského kola.

          • Vtáčia návšteva

          • Dnes nás navštívil pán sokoliar zo Žiaru nad Hronom. Predstavil nám širokú škálu operencov, ktorí poslúchali na slovo. Deti si mohli vyskúšať ako sa s nimi pracuje.